Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prenovljeni grad Podsreda obiskovalcem odprl svoje duri (foto, video)


DSC01687Pretekli petek je prenovljeni grad Podsreda obiskovalcem uradno odprl svoje duri. Slovesnosti sta se udeležila tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Grad Podsreda je tekom obnove pridobil mnogo novih prostorov, v katerih si sedaj lahko ogledate različne razstave, kot na primer Razkošje v steklu, grajsko orožarno, katero so pripravili v sodelovanju z društvom Beli volk iz Ljubljane in razstavo o zgodovini gradu in okolice. Podstrešje se bohoti s kar tremi različnimi razstavami: Zgodovina sadjarstva na Kozjanskem, Kozjanska arhitektura in razstava fotografij o utripu v Kozjanskem parku.

page2

Na gradu so med drugim prenovili tudi streho, uredili del spodnjega gospodarskega poslopja z dvoriščem, zamenjali stavbno pohištvo in na koncu omogočili tudi lažji dovoz do samega gradu. Poleg že omenjenih dodatnih galerijskih prostorov, lahko na novo najdete tudi informacijsko središče Kozjanskega parka in avdio vodnike po gradu v kar treh jezikih.

Slovesnost so tokrat popestrili bruhalec ognja Hatana ognjeni mož, udeleženci poletja na gradu Podsreda (flavta, klarinet) in srednjeveška skupina TD Celje. Skupaj so nas z glasbo in plesom popeljali v srednjeveške čase in nam vsaj za trenutek prikazali »grajsko« zabavo tistega časa.

page

»Verjamem, da se bodo zgodbe, ki so se v tem gradu odvijale skozi stoletja, vabile med svoje pripovedi številne ljudi od blizu in daleč,« je v svojem govoru povedala županja Milenca Krajnc in nadaljevala, da smo ravno ljudje tisti, ki objektom podarjamo vsebino.

Za konec vabljeni še k ogledu fotogalerije, ki smo jo za vas posneli na gradu ter priloženega videa.

 

Kristina Strašek