Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zdravstvena postaja Šmarje pri Jelšah bo dobila dvigalo


zd_smarje_1Na včerajšnji novinarski konferenci v Zdravstveni postaji Šmarje pri Jelšah je vodstvo JZ ZD Šmarje pri Jelšah predstavili dolgo pričakovano naložbo, prvo od treh, ki jih nameravajo realizirati v bližnji prihodnosti, dvigalo. Vodstvo ZD Šmarje je že v letu 2014 pristopilo k identifikaciji vseh potrebnih investicij v naslednjem 4-letnem obdobju, v okviru katerega so predvideni širši posegi v tri zdravstvene postaje, in sicer v ZP Šmarje pri Jelšah, ZP Rogaška Slatina in ZP Kozje.

Izzive in načrte so predstavili Irena Nunčič, direktorica, Ali Nassib, strokovni vodja ZD Šmarje pri Jelšah in vodja dispanzerskih in specialističnih dejavnosti Matej Slivnik. Slednji so uvodoma potrdili, da večjih težav pri oskrbi bolnikov, kljub dejstvu, da dvigala še ni, nimajo, saj je večina ambulant v pritličju. V prvem nadstropju so laboratorij in zobozdravstvene ambulante. Ob tem je direktorica Irena Nunčič dodala, da v sicer redkih primerih  invalide ali starejše osebe nesejo po stopnicah, v kolikor ti zavrnejo preglede ali odvzeme krvi v pritličju, kar so jim do sedaj tudi omogočali. Seveda pa bo dvigalo še kako dobrodošlo.

Novo dvigalo bo zgrajeno pri prvem vhodu v zdravstveno postajo, v notranjosti objekta. Ker gre za manjše dvigalo, je naložba po besedah Nunčičeve ocenjena na okoli 31 tisoč evrov. S tem bodo realizirali del prve etape načrtovane širše prenove šmarske zdravstvene postaje, pod okriljem katere bodo uredili še novo sobo za informacije. Še dve etapi naj bi sledili v prihodnjih letih. Druga faza bi bila dokončna ureditev prostorov dežurne službe z ukinitvijo tretjega vhoda. Poleg tega bi zajemala še ureditev vmesnega hodnika med osrednjim in tretjim vhodom, izdelavo nadstrešnice, kjer bi lahko počakala nujna reševalna vozila ter delno preureditev prostorov uprave. Tretja faza prinaša obnovo osrednjega dela pritličja z gradnjo notranjega vmesnega hodnik, s čimer bi povezali prvi in drugi vhod. Ob tem načrtujejo še obnovo dveh ambulant družinske medicine in sanitarij.

JZ ZD Šmarje pri Jelšah se sooča tudi s kadrovsko stisko

Ali Nassib, Irena Nunčič in Slivnik so predstavili investicije in pojasnili
Ali Nassib, dr. med, Irena Nunčič, direktorica JZ ZD Šmarje pri Jelšah in Matej Slivnik, dr. med, so predstavili investicije in pojasnili, kako se konkretno soočajo s pomanjkanjem kadra.

Poleg omenjenih investicij pa je bila novinarska konferenca namenjena še predstavitvi ene problematike, kadrovsko stisko. Se pa Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah z zdravstvenimi postajami v vseh šestih občinah šmarske upravne enote sooča s pomanjkanjem pediatrov. Ob tem je strokovni vodja doma Ali Nassib izpostavil, da so uspeli zaposliti novo zdravnico v Rogaški Slatini, minulo leto dva specializanta, katerima sta se letos pridružili še dve specializantki. No, v naslednjih treh letih naj bi jih prišlo še vsaj pet, ob čemer je potrebno dodati, da specializanti še ne morejo delati samostojno, prav tako ne smejo imeti svojih opredeljenih bolnikov.

Za dosego normativov v tem trenutku v šmarskem zdravstvenem domu manjka najmanj en pediater in dva zdravnika družinske medicine. Pediater Matej Slivnik je pojasnil, da je na območju šestih občin okoli osem tisoč otrok, pediatra pa sva le dva, v Rogaški Slatini in Šmarju. Ker vsi otroci ne morejo dobiti svojega pediatra, jih ima veliko družinskega zdravnika. Slivnik ob tem opozarjam da imajo v mestih do polovico oz. do tretjino manj otrok na pediatra kot na periferiji.

eH