Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Skupina Mi2 do kar dveh strokovnih glasbenih nagrad


mi2_zlata_piscal_1Po več kot desetletju je slovenska glasbena industrija po prepričanju številnih naredila korak v pravo smer in ponovno obudila strokovne glasbene nagrade – Zlata piščal. Akademija je med vsemi skladbami, ki so bile prvič zavrtene v lanskem letu izbrala najboljšo skladbo, najboljši album, najboljšega izvajalca in najboljšo novinko.  Za dosežke v preteklem letu so zlato piščal prejeli Mi2, Muff in Alma Merklin.

“Domača” glasbena skupina Mi2 je tako prejela nagrado zlata piščal kot najboljši izvajalec v lanskem letu, njihova skladna Čista jeba pa je bila izbrana tudi za najboljšo skladbo minulega leta. Na četrtkovem dogodku, ki ga je povezoval znani komik Boštjan Gorenc – Pižama, sta nagrado dobila še duo Muff za istoimenski album in Alma Merkin, ki je domov odnesla nagrado za najboljšo novinko lanskega leta

Boštjan Dermol, član upravnega odbora, Kud Zlata piščal je ob od prvi podelitvi omenjenih nagrad povedal, da vse odkar so izostali zlati petelini, ki so bili edina prava, nadžanrska in globalna glasbena nagrada pri nas, je bilo nekaj bolj ali manj uspelih poskusov oživljanja tovrstnih dogodkov. Skoraj vse vrste in področja umetniškega ustvarjanja imajo svojo »cehovsko« nagrado, samo glasba, ki je morda celo najbolj razširjena od vseh, je ni imela.

mi2_zlata_piscal_2

Pomen nagrade je seveda večplasten – gre za prepoznavnost preteklega dela, popularizacijo glasbe nasploh, dvig stopnje zavedanja, da je domača glasba pomembna tako za naš kulturni obstoj, nenazadnje pa gre za potencialno močno vejo gospodarske dejavnosti z visoko dodano vrednostjo in za izvozni artikel. Poleg naštetega je pomembno tudi, da se domača glasbena scena konsolidira, da se glasbeniki začnejo ponovno družiti, se pogovarjati, izmenjevati mnenja in izkušnje in da se skupaj trudimo najti rešitve in pravilno odzvati na stanje, v katerem živimo trenutno, še dodaja Dermol.

Ideja za omenjene nagrade se je rodila že pred leti, vendar je potrebovala nekaj časa, da se je omedila. Vsi deležniki domače glasbene scene so jo pogrešali. Dermol pri tem dodaja, da gre za izjemno zahteven projekt in, da bo trajalo nekaj časa, da ga izgradijo, vsekakor pa se vrnejo prihodnjo pomlad.

Foto: Aleš Šnofl