Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rogaška Slatina med mitom in resnico


vila demetrovic nekocMed najinim raziskovanjem sva se osredotočili na mitološko zgodovino Rogaške Slatine, zanimal pa naju je predvsem odnos lokalnih prebivalcev do zgodovine Rogaške Slatine, pestrost kulturnih prireditev na temo mitologije, ter pomen vile Demetrović za naš domači kraj.

Raziskovali sva mit o Ani, mit o krilatem konju Pegazu ter preverjali resničnost govoric o strašljivih vilah – stavbah. Poglobili sva se v najmanj raziskano vilo v Rogaški Slatini – vilo Demetrović, ki stoji na obrobju mesta v Ratanski vasi.vila demetrovic danes

Najino raziskovanje temelji na  petih intervjujih in pismu, ki sva ga prejeli iz Zemuna. Nalogo sva dodatno podkrepili z naključnimi pogovori s predstavniki javnih ustanov v Rogaški Slatini.

Med samim raziskovanjem sva spoznali veliko novih ljudi, ki jim je področje mitološke zgodovine zelo blizu, pa tudi tiste, od katerih sva pričakovali, da o tej temi vedo veliko, vendar od njih nisva dobili  pričakovanih odgovorov.

Ugotovili sva, da tako občina kot tudi lokalni prebivalci ne posvečajo dovolj pozornosti mitološki zgodovini našega kraja in prav tako ne starim zgradbam v njegovem središču in okolici. Že na začetku najinega raziskovanja sva uvideli, da mitološka zgodovina Rogaške Slatine še ni bila podrobno raziskana, zato sva ponosni, da sva odkrili nekaj novih informacij in raziskali, do pred kratkim še neraziskano.

Med samim raziskovanjem pa sva naleteli tudi na nekaj področij, ki jih nisva raziskali, vendar misliva, da bi bilo raziskovanje le-teh zanimivo in dobro za samo občino. Spraševali sva se, kako povečati zanimanje mladih za domače mesto in kako prepričati občino, da bi obnovila zapuščene kulturne znamenitosti v Rogaški, ki so bile v njeni zgodovini pomembne. Opazili sva, da smo mladi zelo slabo poučeni o sami zgodovini domačega kraja.

Če sva popolnoma iskreni, se tudi sami ne bi podali v Anin dvor, če se ne bi lotili raziskovanja, zato misliva, da bi morale šole in občina v Rogaški organizirati več natečajev in raziskovalnega dela na temo zgodovine. Vsi občani bi se morali zavzeti za obnovo kulturnih znamenitosti, saj nam prav te dajejo prepoznavnost v Sloveniji in drugot, širom po svetu. Turisti nekatere mite o Rogaški ne poznajo, zgodovinske znamenitosti, pa so pri vodenih ogledih, ki so namenjeni prav njim, ponavadi izpuščene. Meniva, da bi morala občina ustvariti nove mite, kar bi zagotovo spodbudilo turiste k obisku Rogaške.

Cilj raziskovalne naloge je bil bolje spoznati naš kraj, Rogaško Slatino, ugotoviti, kakšna je njena mitološka zgodovina, in kakšen je odnos do mitološke zgodovine v kraju danes. Sprva naj bi bila najina raziskovalna tema le zgodovina vile Demetrović in mit o strašljivih vilah, a sva se po nasvetu najine profesorice zgodovine Josipe Hrepevnik lotili raziskovanja še drugih znanih mitov v Rogaški Slatini.

Po prejetju zlatega priznanja na regijskem tekmovanju na osnovni šoli Lovrec na Pohorju v Mariboru, sva se uvrstili med šest najboljših raziskovalnih nalog v državi, na področju zgodovine in umetnostne zgodovine. Sledilo je še nekaj popravkov in priprav na zagovor naloge na državnem tekmovanju, katerega sva se ga udeležili 18.aprila na srednji tehniški in poklicni šoli v Murski Soboti, kjer sva prejeli srebrno priznanje.

Amanda Mikša in Sara Šket, 3. a razred Šolskega centra Rogaška Slatina

polovicka_celje_klik