Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Peter Misja na skupni seji gostil županji občin Hrpelje-Kozina in Divača (foto)


Skupna seja v Podčetrtku
Skupna seja v Podčetrtku

V petek popoldne je v sejni sobi občine Podčetrtek potekala skupna seja, kjer so se na simboličnem srečanju zbrali Peter Misja, župan Občine Podčetrtek, Saša Likavec Svetelšek, županja Občine Hrpelje – Kozina in Alenka Štrucl Dovgan, županja Občine Divača s svojimi občinskimi svetniki in občinsko upravo. Letos namreč mineva 15 let sodelovanja med občinama Divača in Podčetrtek, ki si delita isto vizijo: razvoj kraja. Ker pa sta obe občini na stičišču dveh svetov, neposredno ob državni meji, je njuno sodelovanje še posebej pomembno. Občina Divača in Občina Podčetrtek se povezujeta v smislu sodelovanja in krepitve medsebojnih odnosov ter spoznavanju ljudi, ki temeljijo na načelu prostovoljnosti in solidarnosti.

Saša Likavec Svetelšek, Peter Misja in Alenka Štrucl Dovgan
Saša Likavec Svetelšek, Peter Misja in Alenka Štrucl Dovgan

Sporazum temelji na sodelovanju, izmenjavi mnenj in izkušenj na področju gospodarstva, turizma, kmetijstva, lova, ribolova, kulture, športa in družbenih dejavnosti ter šolske in predšolske vzgoje, kar se odlično kaže na šolskih ekskurzijah v oba kraja, pri čemer lahko mladi spoznavajo delovanje in kulturo obeh krajev, ter lokalne samouprave, kar je še posebej pomembno, ker je v današnjih časih zaradi upravljanja države lokalna samouprava naletela na kar nekaj problemov, ki pa jih zgoraj omenjeno sodelovanje uspešno rešuje.

Začetki sodelovanja med občinama segajo v leto 2000, kjer so se začetne oblike sodelovanja razvile preko lastniško povezanih odnosov med Slovenskimi železnicami in Termami Olimia d.d. Podčetrtek. Tekom let so se tako vrstile aktivnosti nadgradnje in razvoja začetnih oblik sodelovanja s Slovenskimi železnicami na vsebinah lastniških partnerstev in razvoja ponudbe term, kopalnem vlaku in aktivnem oddihu, prelomnico sodelovanja med Divačo in Podčetrtkom pa predstavlja leto 2004, ki ga je zaznamovalo kar nekaj nosilnih dogodkov, med katerimi lahko izpostavimo prvo organizacijo in izvedbo tedenske “šole v naravi” OŠ Divača v Termah Olimia Podčetrtek, otvoritev posodobljenega in razširjenega kompleksa bazenov Termalija, poslovni obisk razširjenega kolegija Term Olimia v Divači, obisk skupine iz Divače v turističnem okolju Podčetrtka, dne 20.-21. 11. 2004 in seja Sveta delavcev Slovenskih železnic v Termah Olimia.

V tem letu je prišlo tudi do podpisa Sporazuma o sodelovanju med občinama Podčetrtek in Divača, njuno medsebojno sodelovanju pa je v letih 2007-2010 preraslo na številna druga področja, npr. medsebojna duštvena sodelovanja, redna srečanja županov, občinskih uprav in svetov, graditev in razvoj poslovnih sodelovanj med gospodarskimi in družbenimi subjekti, družabno – zabavnih srečanj in individualne medsebojne obiske prebivalcev obeh okolij ter spoznavanju/sodoživljanju lokalnega utripa.

Uspešno dolgoletno sodelovanja med občinama traja že 15 let.
Uspešno dolgoletno sodelovanja med občinama traja že 15 let.

Mnenje širše javnosti je, da občin ne potrebujemo, a je povezovanje na lokalni ravni še kako potrebno, kar dokazuje tudi vez Podčetrtek – Divača, ki je v petnajstih letih presegla vsa pričakovanja in ima še vedno ogromno možnosti in izzivov za sodelovanje v bodoče.

Ker pa je v današnjih časih, ko je individualnost vedno bolj v ospredju, še posebej pomembno kvalitetno in dolgoročno sodelovanje, lahko vez Podčetrtek – Divača le pozdravljamo in upamo, da bosta občini z roko v roki uspešno rasli še naprej. Prav to je bila tudi osrednja ideja petkove seje, kjer so vsi glavni akterji predstavili projekte, predvidene v proračunu, evalvirali dosedanje sodelovanje in skupaj stremeli k nadaljnjim projektom in izzivom, ki jih uspešno sodelovanje prinaša.

Nekaj utrinkov s seje smo v objektiv ujeli tudi mi, celotno dogajanje pa si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Že v petek so v Podčetrtku s proslavo počastili prihajajoči Dan državnosti, reportažo s katerega si boste na Kozjansko.info lahko ogledali na praznični 25. junij.

t/f: Tina Ožvalt

Polovicka_poletni_tabori_kozje_iii_ii_termin