Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Poletno muzejsko noč tudi uradno odprli Rokodelski center Rogatec (foto in video)


poletna_muzejska_noc_rogatec_2015_1Minulo soboto, na predvečer najdaljšega dneva v letu, so po vsej Sloveniji obeleževali Poletno muzejsko noč, ko so v večini muzejev in galerij bila vrata za obiskovalce odprta do polnoči. Obiskovalci so si lahko od 18. ure, pa vse do polnoči, brezplačno in v sproščenem vzdušju ogledali njihove stalne in občasne razstave, v številnih muzejih pripravili posebne dogodke, od delavnic, iger, projekcij in glasbenega programa.

Na dvorcu Strmol v Rogatcu pa so poleg omenjenega tudi uradno odprli Rokodelski center Rogatec, v katerem bodo svoje ročne spretnostni izpopolnjevali mojstri starih obrti. Slednji so in tudi v prihodnje bodo svoje delo na demonstracijah in delavnicah približali tudi obiskovalcem.

Program Poletne muzejske noči, ki ga muzeji in galerije po Sloveniji izvajajo že slabo desetletje, nagovarja vse starostne skupine, družine in posameznike. Vsa leta poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, akcijo pa koordinira ekipa Tehniškega muzeja Slovenije. Obiskovalci si lahko pobližje ogledajo institucije, katerih poslanstvo je hranitev, ohranjanje in predstavljanje kulturne dediščine. Poleg tega pa nudijo prostore za sproščeno, zabavno in navdihujoče preživljanje prostega časa. Letos je obiskovalce nagovarjalo približno 70 institucij iz vse Slovenije, dogajanje se je odvijalo v več kot 5o mestih.

poletna_muzejska_noc_rogatec_2015_2

V obnovljenih grajskih prostorih dvorca Strmol v Rogatcu bodo po novem lahko rokodelci z različnih področij (steklarstva, lončarstva, pletarstva, tkalstva in kamnoseštva) izvajali demonstracije obrti za turistične skupine, učne in doživljajske delavnice oz. aktivne pedagoške programe za mladino in odrasle.

Na slovesnosti, kjer so bili prisotni župani občin Kozjanskega in Obsotelja in s sosednje Hrvaške, pa tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, so tudi uradno v namen predali rokodelski center. Župan občine Rogatec Martin Mikolič je ob tem izpostavil, da pridobitev lahko pomeni tudi novo tržno nišo, saj po njegovih besedah poleg zanimanja za samo rokodelstvo narašča zanimanje tudi za rokodelske produkte. Projekt v vrednosti 690.000 evrov so realizirali z evropskim denarjem – Evropski sklad za regionalni razvoj je prispeval 481 tisoč evrov, ostalo je financirala občina.

Sobotni večer, ki se je zavlekel v noč, je v Rogatcu postregel z zanimivim in pestrim dogajanjem. Po uradnem odprtju Rokodelskega centra Rogatec, pri nastanku katerega je s strokovnimi podlagami vseskozi aktivno sodeloval Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec, so sledili prikazi in doživljajske delavnice (slikanje na steklo, ročno tkanje, lončarstvo, pletenje iz ličja, šibja in rogoze). Istočasno je v okviru praznovanja letošnje že 40. obletnice delovanja Glasbene šole Rogaška Slatina sledil koncert malega in velikega Harmonikarskega orkestra in Pihalnega orkestra GŠ Rogaška Slatina.

Utrinek z domišljijskega gledališkega prizora srečanja Marije Terezije in Jožefa II. (foto: Ernest Artič)
Utrinek z domišljijskega gledališkega prizora srečanja Marije Terezije in Jožefa II. (foto: Ernest Artič)

Še pred 20. uro so odprli razstavo ob 30-letnici Društva žena občine Rogatec, sledile so pravljice za odrasle z Metko, Majdo, Sašo in Ireno. Po čutno predstavljenih pravljicah so obiskovalci uživali v domišljijskem gledališkem prizoru srečanja Marije Terezije in Jožefa II., katerem je sledilo javno vodstvo po dvorcu v spremstvu samega Jožefa II. Med dogajanjem sta za glasbeni predah poskrbeli Kaja Bicskey in Ana Ferme.

Zbrane je nagovorih tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki pozdravlja tovrstne projekte in izpostavil: “Tukaj, na tem področju, občine, tudi občina Rogatec, prednjačite po tem, da evropska sredstva umno vlagate in jih koristno uporabljate. Čestitam vam za to, da ste že nekaj let na kulturnem področju zelo aktivni, povezujete ga s trženjem in gospodarstvom. Kulture nimate samo za pokazati, temveč skušate ob tem razvijati tudi dejavnost, ki je in še po vsej verjetnosti bo dala nekaj dodatnih delovnih mest. Na tem mestu pozivam vse župane s tega področja, da tudi v novi finančni perspektivi vodite aktivno politiko, vendar pa vas opozarjam, da smo tukaj v težji situaciji, kot smo bili doslej. Dokler se stvari spreminjajo v tem smislu, ne bo več podpore direktnih infrastrukturnih projektov. Zato bo potrebno biti umen in se v veliko večji meri, kot smo bili navajeni do sedaj, povezovati…” Ob koncu je pozval župane obmejnih občin in občin ob meji na Hrvaškem, naj najdejo skupne moduse za medmejno in prekomejno sodelovanje.

poletna_muzejska_noc_rogatec_2015_4

Pred kamero smo povabili Ireno Roškar, vodja Muzeja na prostem Rogatec, ki nam je zaupala številne zanimivosti v zvezi s Poletno muzejsko nočjo in Rokodelskim centrom Rogatec. Prisluhnete ji lahko v spodnjem video posnetku. Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

v/t: eH

foto: Ernest Artič in eH

Polovicka_poletni_tabori_kozje_iii_ii_termin