Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zlata geografinja Mateja Počivalšek iz ŠCRS na balkansko geografsko olimpijado


zlata_geografinja_1Sredi aprila je na Gimnaziji Murska Sobota potekalo 20. državno tekmovanje iz geografije, kjer sta dva dijaka Šolskega centra Rogaška Slatina, Mateja Počivalšek in Luka Tacer, dosegla zlato priznanje. Mateji Počivalšek se je ob tem ponudila priložnost udeležbe na balkanski geografski olimpijadi, ki bo potekala v Beogradu.

Dijaka sta na državnem tekmovanju izkazala odlično, saj ste se od 70 finalistov, ki so uspeli priti do državnega tekmovanja (v osnovi je tekmovalo preko 600 srednješolcev), uvrstila med prvih 16 v Sloveniji in z odličnim rezultatom opravila zelo težko preizkušnjo. Slednja je bila sestavljena iz dveh delov, prvega teoretičnega (tema: Kmetijstvo in družinsko kmetovanje) in drugega, ki je vseboval terensko delo in je bil na težavnostni stopnji svetovne olimpijade.

Mateja Počivalšek z mentorico Alenko Virant, prof.
Mateja Počivalšek z mentorico Alenko Virant, prof.

Mateja in Luka sta zelo suvereno premagala 54 tekmovalcev in za las zgrešila uvrstitev na svetovno olimpijado. Se je pa Mateji uspelo uvrstiti na prvo balkansko geografsko olimpijado, ki bo letos, konec junija, potekala v Beogradu. Gre za prvi poskus povezovanja na geografsko-strokovno-tekmovalnem področju med državami nekdanje Jugoslavije, Grčije, Turčije, Bolgarije, Romunije in še nekaterih povabljenih držav.

Tekmovanje bo podobno kot tekmovanje na svetovni geografski olimpijadi razdeljeno na tri dele: pisni del, terenski del in multimedijski kviz.

eH