Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

VS Osti jarej s koncertom pričarali čudovito majsko noč


osti_jarej_1Pod imenom Osti jarej že skoraj desetletje prepeva skupina fantov, ki svoje zveste poslušalce s tem pozdravom, ki pomeni »ostani mlad«, vsako leto povabi na svoj letni koncert, ki se je tudi letos tradicionalno zgodil v Marijini cerkvi v Olimju, kjer so fantje pod vodstvom priznanega dirigenta in zborovodje prof. Aleša Makovca poskrbeli za pevske presežke tudi z izborom gostov Jožeta in Urške Vidic.

»Naše poslanstvo je širiti slovensko pesem in popestriti kulturno dogajanje v Podčetrtku in okolici,« pravijo fantje vokalne skupine Osti jarej, ki že skoraj leto dni pridno vadijo in nastopajo pot vodstvom priznanega slovenskega dirigenta in zborovodje prof. Aleša Makovca. Dodajajo, da imajo najraje, ko ljudje ob njihovem petju pozabijo na težave in se preprosto prepustijo očarati. Priložnosti biti očaran pa je bilo na njihovem tradicionalnem letnem koncertu, ki se je zgodil minuli petek v Olimski cerkvi, več kot dovolj. Fantje so skupaj z zborovodjo Alešem poskrbeli za vrhunske izvedbe pesmi vse od ljudskih do umetnih ter od zabavne do duhovne glasbe. Bučni aplavzi navdušenih poslušalcev pa so vse to potrjevali.

Večer je bil prav poseben tudi zaradi glasbenih gostov, ki so ju povabili na koncert, saj se ne zgodi ravno pogosto, da imaš čast prisluhniti velikemu baritonistu Jožeti Vidicu, prvaku SNG Opera in balet Ljubljana, ki je vsem najbolj znan kot član Slovenskega okteta, in njegovi ženi, vrhunski pianistki Urški Vidic.

Z njunim nastopom se je navdušenje poslušalcev le še stopnjevalo in ko so v drugem delu fantje vokalne skupine Osti jarej odpeli dalmatinske in zabavne pesmi ter presenetili še z drugačno postavitvijo in zapeljevanjem občinstva, se je v Olimski cerkvi zgodil najlepši majski večer za vse ljubitelje vokalne glasbe.

osti_jarej_2

Friderik Prah, predsednik vokalne skupine Osti jarej, se je zahvalil zvesti publiki in vsem, ki jih podpirajo pri njihovem delu. Poudaril je, da je letošnja sezona za vokalno skupino Osti jarej jubilejna in da se že pripravljajo na veliki koncert: 10 let z Osti jarej, ki bo decembra v Večnamenski dvorani Podčetrtek. Napovedal je, da bo to njihov največji projekt do sedaj. Skupina pa se je po Prahovih besedah v letošnji sezoni odločila tudi za tehnološko napredno posodobitev izvedbe vaj. Nakup interaktivnih tabličnih računalnikov jim bo, kot eni izmed prvih vokalnih skupin s tovrstnim učnim pripomočkom, prinesel mnogo dodatnega znanja in pripravljenosti glede novih pevskih podvigov. Zahvalil se je še patrom za gostoljubje, godbi na pihala iz Šmarja pri Jelšah, ki se je tudi letos odzvala povabilu, da popestrijo njihov koncert, gostoma Jožetu in Urški Vidic ter njihovi zvesti povezovalki Zdenki Ivačič. Največja zahvala pa je bila izrečena Alešu Makovcu, ki zna iz njihovih grl iztisniti zares najboljše.

Za konec so fantje svoj nastop nadgradili še z dvema pesmima, ki so jih odpeli skupaj z Jožetom Vidicem in aplavzu ni in ni bilo konca. Navdušeno občinstvo so potem povabili na samostansko dvorišče, kjer so skupaj z njimi nazdravili in prejeli številne čestitke. Skupaj z godbo in pevko Matejo Bobek so odpeli še splitsko noč in večer je bil popoln. Tako zanje, ki so s svojim nastopom dokazali, zares visok nivo kakovostnega petja, kot za vse, ki so jim prisluhnili.

Z. I. – Časopis OKO

foto: Marija Vodušek