Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

TVU 2015: Festival učenja in druženja v Šmarju pri Jelšah (foto in video)


tuv_2015_smarje_1V torek, 19. maja, je v prostorih Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah in okolici, v organizaciji Knjižnice Šmarje pri Jelšah, potekal Festival učenja in druženja, osrednjo prireditev ob Tednu vseživljenjskega učenja – TVU 2015, v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje. Letos TUV obeležujejo že dvajsetič.

Teden vseživljenjskega učenja, ki ga ponekod v razširjeni obliki obeležujejo kar mesec in pol, je namenjen vsem generacijam in različnim interesom. Cilj TVU je v prvi vrsti opozarjanje na vseprisotnost in pomembnost učenja v vseh življenjskih obdobjih in na vseh področjih. Slogan projekta, nad katerim bdi Andragoški center Slovenije, je “Slovenija, učeča se dežela“.

V času trajanja TVU se bo po vsej Sloveniji predstavilo na stotine prirediteljev, s čimer želijo prikazati različne oblike in možnosti učenja, namenjenega vsem ljudem, predstaviti zamisel o vseživljenjskosti in nenehnem pretoku učenja, obenem pa počastiti izjemne učne dosežke in izraze ustvarjalnosti ljudi vseh generacij. S tem ozaveščajo najširšo javnost o potrebnosti, pomembnosti in vsenavzočnosti učenja, seveda pa tudi prebujajo radovednost, razvijajo pozitiven odnos do učenja, premoščajo različne poglede ter gojijo kulturo medsebojnega sprejemanja in razumevanja. Teden je tudi priložnost za izmenjavo strokovnih mnenj in presojo stanja teorije in prakse, ki zadevata vseživljenjsko izobraževanje in učenje.

V veliki dvorani so se prestavili številni krožki, pa tudi mladi pevci ŠCRS in otroci šmarskega vrtca.
V veliki dvorani so se prestavili številni krožki, pa tudi mladi pevci ŠCRS in otroci šmarskega vrtca.

V Tednu vseživljenjskega učenja (TVU), so na našem območju trije območni koordinatorji pripravili Festival učenja in druženja – Kulturni dom Šmarje pri Jelšah (torek, 19. maja), LU Rogaška Slatina (sreda, 20. maja) in LU Šentjur (četrtek, 21. maja).

Bogat in pester program se je v Šmarju pričel že v dopoldanskih urah. V veliki dvorani kulturnega doma, kjer je potekala otvoritvena slovesnost, so nastopili Mladinski pevski zbor Šolskega centra Rogaška Slatina, Plesna skupina Otroškega vrtca Šmarje pri Jelšah, pravljičarke šmarske knjižnice, VDC Šmarje pri Jelšah in številni študijski krožki Knjižnice Šmarje pri Jelšah.

V spodnji dvorani in pred kulturnim domom pa so se predstavila društva in organizacije, potekale so meritve vida in krvnega tlaka, svetovanja in delavnice.
V spodnji dvorani pa so se predstavila društva in organizacije, potekale so meritve vida in krvnega tlaka, svetovanja in delavnice.

Ves čas pa so v spodnji dvorani potekale delavnice in predstavitve. Obiskovalci so si z zanimanjem ogledali delo in poslanstvo številnih organizacij in društev – SPV Šmarje (varnost starejših občanov), ŠCRS (merjenje vida, stekleni izdelki), RKS- OZ Šmarje (merjenje krvnega tlaka), Slovensko društvo za celiakijo (svetovanje), Društvo TAO (Qi Gong), MKK Netek (ustvarjalna delavnica), Rokodelski center Rogatec (rokodelske delavnice), Vesna Tajnšek, s.p. (joga za hrbtenico), Nada Vreže, s.p. (čar vrta), predstavili pa so se tudi VDC Šmarje, KIP Vizija, RA Sotla, TIC Šmarje in drugi.

tuv_2015_smarje_4

Skozi ves dan pa so se zvrstila tudi predavanja. Obiskovalci so lahko prisluhnili predavanju patra dr. Karla Geržana, ki je vodil predavanje z naslovom “Kako me življenje uči”. Popoldne je Katja Škrabar vodila obrazno aerobiko in samomasažo obraza, zvečer pa je pod okriljem Literarnega društva Sončnica potekal večer domačih literarnih ustvarjalcev.

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete Jani Turk Šulc, koordinatorki TVU 2015 v Šmarju pri Jelšah, v galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke z dogodka.

v/t/f: eH

polsi-komarji-voluhar2