Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

19. finale slovenskih salamijad na Sladki Gori 2015 (foto in video)


finale_slovenskih_salamijad_1Minulo soboto je v posebej za to priložnost postavljenem šotoru na Sladki Gori potekalo 19. finale slovenskih salamijad. Na dogodku, ki je v prvi vrsti pomemben za še večjo prepoznavnost kraja in občine, so gostili najboljše slovenske izdelovalce suhih salam, katere so sprejeli s prislovično gostoljubnostjo in domačnostjo. 

Letošnje finale slovenskih salamijad je bil dodana vrednost tradicionalnim prireditvam, ki jih vsako leto organizira Turistično društvo Skriti biser Sladka Gora. Naj spomnimo na vsakoleten literarni večer (letos bo 29. maja, rdeča nit bo spomin na g. Hergouta), vsakoletne šaljive kmečke igre (letos se bodo odvile 7. junija), pohod od gorce do gorce (letos 27. junija) in tekmovanje v kuhanju enolončnice v kotlu (letos bodo 25. julija kuhali Pohorski lonec).

Najboljše salame, ki so na Sladko Goro prišle že nekaj dni pred finalom, so ocenili sodniki v sestavi: Dean Kokot, Miloš Munih, Braslav Miroševič, Franc Luzar, Jože Zorenč in Franci Sotošek. Sodniki so na letošnjem finalu slovenskih salamijad ocenili 64 salam. Predsednica TD Skriti biser Sladka Gora Majda Jurše, ki je skupaj z občino Šmarje pri Jelšah organizirala letošnjo salamijado, nam je zaupala, da bodo ocene salam, ki so se najvišje uvrstile, obelodanjene šele ob koncu prireditve, tik pred degustacijo.

Predsednica TD Skriti biser Majda Jurše in podžupan občine Šmarje pri Jelšah David Stupica sta pozdravila vse navzoče.
Predsednica TD Skriti biser Majda Jurše in podžupan občine Šmarje pri Jelšah David Stupica sta pozdravila vse navzoče.

Goste in najboljše slovenske izdelovalce suhih salam je poleg Juršetove in Stupice nagovoril tudi predsednik Društva slovenskih salamarjev Stane Krnc, ki je med drugim izpostavil pomen salamijad. Gre za poslanstvo, preko katerega skušajo vrhunske salame predstaviti čim širšemu krogu ljudi, in to jim predvsem v zadnjih letih tudi uspeva. Letos so namreč bili na Sladki Gori zbrani najboljši salamarji iz vseh letošnjih salamiad po Sloveniji.

Zmagovalec 19. finala slovenskih salamijad je postal Slavko Eržen iz Novega Mesta, ki je za salamo prejel oceno 49,2. Drugo mesto je pripadlo Špeli Kunej iz Šentvida pri Stični (48,9), tretje pa Borisu Stoparju iz Kamnika (48,8). Iz kozjansko-obsoteljskega območja je najboljšo uvrstitev dosegel Danijel Bukšek iz Bistrice ob Sotli (19. mesto, 46,6).

Na finalu slovenskih salamijad na Sladki Gori so za kulturni program poskrbela domača društva in skupina Ekart.
Na finalu slovenskih salamijad na Sladki Gori so za kulturni program poskrbela domača društva in skupina Ekart.

Organizatorji so pripravili zelo zanimivo prireditev, ki jo je povezovala “domače gore list” Greta Kokot. V bogatem spremljevalnem programu so se predstavili domači kulturniki, poskrbljeno pa je bilo tudi za dobro glasbo ob zvokih ansambla Ekart ter seveda za kulinarične dobrote in degustacijo najboljših letošnjih salam. Obiskovalci so lahko ugibali in stavili dolžino salame velikanke, ki pa je seveda ni bilo v konkurenci najboljših salam, prav tako pa so lahko stavili na težo prašička, ki je postal last tistega, ki je ugotovil pravilno težo oz. se je tej najbolj približal.

finale_slovenskih_salamijad_4

Po razglasitvi letošnjih najboljših slovenskih izdelovalcev suhih salam smo pred kamero povabili Majdo Jurše, predsednico TD Skriti biser Sladka Gora, ki nam je zaupala nekatere podrobnosti v zvezi s salamijado in prihajajočimi dogodki. Prisluhnete ji lahko v spodnjem video posnetku, pod njim pa si oglejte še fotogalerijo

Fotogalerija:

 v/t/f: eH