Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

19. državna revija ljudskih pesmi, plesov in običajev “Pika poka pod goro” v Rogaški Slatini (foto in video)


pika_poka_2015_1Minuli petek sta I. OŠ Rogaška Slatina in Zavoda RS za šolstvo v Kulturnem centru Rogaška Slatina organizirala tradicionalno, že 19. državno revijo ljudskih pesmi in običajev, “Pika poka pod goro”.  Letošnje revije, ki je prav tako kot minule potekala v dveh delih,  se je udeležilo skupno 20 skupin iz  Slovenije, kot gostje pa sta letos nastopili FS iz Monoštra in Klapa Falkuša iz Zagreba.

Tovrstna srečanja so nekakšno zagotovilo za ohranjanje narodne dediščine saj so ljudske pesmi, plesi in običaji, sestavni del narodnostne identitete, obenem so del kulture, ki jo nek narod skuša ohranjati in negovati. In k slednjemu stremijo tako nastopajoči kt organizatorji in strokovni spremljevalci dogodka. Osrednja nit in poslanstvo revije je torej spoznavanje in ohranjanje slovenskih ljudskih pesmi, plesov in običajev, utrjevanje narodnostne identitete ter spodbujanje k zbiranju otroških in drugih ljudskih pesmi.

pika_poka_2015_2

Uvodoma sta prisotne in nastopajoče pozdravila mag. Sonja Zajc, predstojnica ZRSŠ OE Celje in Marjan Čuješ, tajnik Občine Rogaška Slatina, ki sta med drugim izrazila pohvale in čestitke organizatorjem za organizacijo prireditve. Spodbudne besede sta namenila tudi nastopajočim, pohvalila njihove mentorje in vse, ki na kakršenkoli način pomagajo ohranjati ljudske plese, običaje in pesmi. Marjan Čuješ pa je v imenu župana občine Rogaška Slatina tudi tokrat pozdravil prireditev, ki ima že 19-letno tradicijo v Rogaški Slatini.

Državnih revij se tradicionalno udeležujejo vokalno-instrumentalne skupine, pevski zbori in folklorne skupine, ki sicer delujejo na vseh stopnjah splošnega izobraževanja v RS (vrtci, osnovne šole, srednje šole, glasbene šole in fakultete ter umetniške akademije). V Kulturnem centru Rogaška Slatina se je letos se je dogodka udeležilo 18 skupin in dve gostujoči skupini, ki so bile sestavljene iz najmanj treh, pa vse do nekaj deset nastopajočih. Prav vsi nastopajoči so prikazali pester in bogat program, v katerega so morali vključiti vsaj dva od predpisanih štirih elementov (ples, petje, prikaz ljudskih običajev in ljudske inštrumente), seveda pa je predstavitev posameznega nastopa časovno omejena. Koordinatorica projekta Pika poka pod goro je bila tudi letos  Marijana Šepič.

pika_poka_2015_3

Tudi letošnji pester program, razdeljen na dve predstavi, je postregel z raznolikimi pesmimi, plesi ter prikazom ljudskih običajev in inštrumentov. Strokovna komisija (ga. Marta Pelko, mojstrica plesa ter dr. Inge Breznik, Višja svetovalka Zavoda RS za šolstvo) je tudi letos podelila številna priznanja in sicer kar sedem zlatih (FS Veseli Marki OŠ Beltinci, OFS OŠ Tišina FS Ugros DOŠ Prosenjakovci, OFS Vrtec Zarja Celje, OFS OŠ Mengeš, OFS Anice Černejeve Makole in OFS Vrelčki POŠ Kostrivnica), sedem srebrnih (OFS Plavček Vrtec Plavček Tišina, FS Uršula OŠ Rogatec, OFS Lindau DOŠ I. Lendava, OFS Č’belce OŠ Radovljica, OFS Vrtec Cirkovce, Planika OŠ Ljubno ob Savinji in OFS Kristalčki I. OŠ Rogaška Slatina), štiri bronasta (OPZ Želvice Vrtec Vrhnika, OFS Vrtec Gorišnica, OFS Vrtec Ljutomer in OFS Pastirčki Vrtec Zreče).

Poleg omenjenih pa so podelili tudi dve priznanji za sodelovanje in sicer gostoma, Klapi Falkuša in gostujoči skupini iz Monoštra.

pika_poka_2015_4

Vabljeni k ogledu bogate galerije fotografij, posnetih na predstavah, v video posnetku pa si lahko ogledate utrinke nastopov sodelujočih skupin.

v/t/f: eH