Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

1. Festival vina in čokolade v Podčetrtku in izbor županovega vina (foto in video)


vino_cokolada_1Minulo soboto je v Večnamenski športni dvorani Podčetrtek premierno potekal Festival vina in čokolade, katerega glavni namen in poslanstvo je bila promocija turistične ponudbe Obsotelja in Kozjanskega. Organizatorjem je uspelo privabiti okoli 2500 obiskovalcev, v katerih so vzbudili zanimanje za vina, čokolado in druge lokalne dobrote.

V času festivala so se odvile številne predstavitve z degustacijami, za najmlajše so bile organizirane čokoladne delavnice, pozabili niso niti na zabavno-glasbeni program. Od samega odprtja festivala, ko so pričeli prihajati obiskovalci, je bilo na obrazih organizatorjev čutiti zadovoljstvo in veselje, saj so bili to prvi pokazatelji za visok obisk prvega tovrstnega festivala na širšem območju. Podčetrtek je ta dan zagotovo postal središče čokolade in vin, kar pa je tudi dolgoročna želja oz. cilj domačega direktorja in lastnika čokoladnice Syncerus iz Olimja.

vino_cokolada_2

Da bi Podčetrtek postal prepoznaven po dobrotah, ki so bile osrednjega pomena na festivalu, pa si prizadevajo tudi v Hiši vin Emino, ki v festivalu vidijo izjemno priložnost za razvoj vinskega turizma. S sodelovanje na tovrstnih prireditvah se želijo v Hiši vin Emino s svojim znanjem in izkušnjami še bolj približati ljubiteljem žlahtne kapljice, zato niso skrivali želja, da bi festival postal tradicionalen. Slednje bi bila zagotovo voda na mlin in izjemen pomen vinogradnikom na tem območju.

Pred svečanim odprtjem festivala sta obiskovalce in razstavljavce nagovorila in pozdravila direktor Turizma Podčetrtek Boštjan Misja in župan občine Podčetrtek Peter Misja. Boštjan Misja se je zahvalil vsem, ki so pomagali organizirati festival in obenem potrdil dobro delo organizatorjev, ki je pripeljalo do uspešno organiziranega festivala. Seveda je Misja povabil na že naslednji, 2. Festival vina in čokolade, ki se bo odvil maja 2016. Župan Peter Misja se je v nagovoru najprej zahvalil vsem obiskovalcem, ki so v množici prireditev, ki so se odvile minulo soboto, izbrali obisk festivala.

vino_cokolada_3

Festival so s simbolnim razbitjem velike čokoladne jajce svečano odprli direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah Vinko But, direktor in lastnik čokoladnice Syncerus iz Olimja Urban Videtič in podčetrteški župan Peter Misja. So pa že na 1. Festivalu vina in čokolade podelili nazive in sicer je naziv Naj vinska hiša je prejela Hiša trt, vina in čokolade Kunej iz Brestanice, naziva Naj čokoladnica pa so se razveselili v družinskem podjetju Čokoladni atelje Dobnik iz Žalca.

O vtisih s 1. Festivala vina in čokolade je spregovoril Boštjan Misja. Njegovi izjavi lahko prisluhnete tukaj:

Županovo vino letos iz Pilštanja

vino_cokolada_4V popoldanskih urah pa so v sklopu festivala v izbrali tudi županovo vino, za naziv katerega se je potegovalo pet vinarjev. Strokovno komisijo, ki so jo sestavljali župan Peter Misja, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, podčetrteški župnik Jože Rogač, predsednica komisije Darja Bovha, specialistka za vinarstvo in pridelavo sadjevca Tadeja Vodovnik Plevnik, vinska kraljica Sandra Vučko, vinski vitez Ivan Mijošek izbirala med sedmimi vzorci, je z aromo in žlahtnostjo najbolj prepričala bela zvrst – Virštanjčan, vinarja Edija Kolarja iz Pilštanja.

Sicer so se letos za ta laskavi naziv potegovali: Hiša vin Emino z dvema vzorcema, vinogradništvo Jože Jug, Janez Žan Ilek, Vinogradništvo Martin Amon in letošnji zmagovalec, vinogradništvo Edi Kolar.

Edi Kolar seveda po razglasitvi rezultatov ni skrival veselja: “Sem zelo ponosen, da sem dobil to priznanje. Vino je normalna zvrst, bela in sicer rumeni muškat, sauvignon in laški rizling. Raste pa res na področju, ki je zelo ugodno za vinogradništvo – že pred stotimi leti je po podatkih KGZS Maribor bil ta kraj celo najprimernejši za vinogradništvo.

vino_cokolada_5

Izjavi župana občine Podčetrtek lahko prisluhnete spodaj, vabljeni pa seveda k ogledu bogate galerije fotografij, posnetih na 1. Festivalu vina in čokolade v Podčetrtku in na izboru za županovo vino 2015.

v/t/f: eH