Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Kozjem tudi letos izdelali butaro velikanko (foto)


butara_velikanka_1Zdi se, da je zima dokončno umaknila svoje hladne kremplje, na njeno mesto pa je odločno stopila v cvetje odeta pomlad. Povsod okoli nas se počasi prebuja novo življenje. V lepem vremenu, ki smo ga imeli priložnost uživati pretekli vikend, so marsikoga zasrbele dlani in je z veseljem izkoristil topel dan ter poprijel za kakšno spomladansko opravilo ali pa so ga zasrbeli podplati in se je odpravil na osvežujoč sprehod po cvetoči naravi.

Dnevi pred cvetno nedeljo so bili torej več kot primerni za to, da se je prijetno združilo s koristnim. Prav to so storili številni vaščani, ki so združili moči in nadaljevali tradicijo izdelave butar velikank ter tako ohranili znanje naših dedov in ga prenesli na zanamce. Butare so dobile častno mesto pred vaškimi cerkvami, kjer so vsem polepšale začetek velikonočnih praznikov.

V Kozjem, kjer pridno vzdržujejo tradicijo skupne izdelave butare velikanke, tudi letos niso obsedeli križem rok. Združili so prijetno s koristnim in se na pobudo Turističnega društva Kozje ponovno zbrali, zavihali rokave in izdelali butaro, ki v višino še presega lansko velikanko, ter jo s skupnimi močmi odnesli na trg Kozjega, kjer se v vsej svoji veličini že od četrtka dalje bohoti pred farno cerkvijo in je bila skupaj z ostalimi butaricami blagoslovljena na cvetno nedeljo.

butara_velikanka_2

Na butari se je tudi letos znašlo veliko različnih vrst zelenja, ki so ga člani društva nabrali po okoliških gozdovih ali pa so ga darovali s svojih vrtov. Pri sami izdelavi butare pa sta jim bili v veliko pomoč Marija Zajc in Cvetka Bevc, ki sta z izkušenimi rokami vodili potek izdelave. Po končanem delu se Kozjani niso pozabili tudi malce poveseliti. Ob tej priložnosti se zahvaljujejo predvsem Mileni Jagrič, ki je prispevala dobrote za zasluženo zakusko.

Foto in besedilo: Mojca Valenčak

ksso-bruc-polsi