Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tradicionalno jurjevanje v Imenem 2015 (foto, video)


collagePreteklo nedeljo so v Imenem ob družabnih igrah in glasbi ansambla Zadetek slavili dobro znan slovenski praznik jurjevanje in s tem začetek pomladi. Smeh, zabava, dobra hrana in kanček prijateljske tekmovalnosti so botrovali na ta sončen pomladni dan.

Jurjevo je med Slovenci dobro poznan pomladni praznik, ki se praznuje 23. oziroma ponekod 24. aprila. Sveti Jurij, krščanski svetnik po katerem praznik tudi nosi ime, je poznan po legendi, kjer ubije zmaja (ali kačo). Starejše izročilo, ki temelji na predkrščanski religiji Evropejcev, obeležuje na ta dan začetek pomladi, sam obred jurjevanja pa poudarja ponovno rast in začetek novega življenjskega kroga. V Sloveniji je predvsem poznan folklorni lik zelenega Jurija, ki se je dandanes ohranil v Beli Krajini.

Člani MKTD Lepe strune so na ta dan v Športnem parku Imeno  pripravili nabor družabnih iger ter poskrbeli za dobro hrano in glasbo. Ekipe, ki so se prijavile na tekmovanje, so se pričele zbirati že pred 4. uro popoldan, samo tekmovanje pa se je začelo uro kasneje.

Čeravno so bile igre tekmovalnega tipa, je bil njihov glavni namen medsebojno druženje in zabava. Ekipe so v svojih vrstah imele predvsem predstavnike moškega spola, opogumili pa sta se tudi dve ženski. V sklopu štirih iger so tekmovalci pokazali svojo moč, natančnost in ne nazadnje tudi hitrost ter vzporedno skrbeli za zabavno publike. Smeha in dobre volje tokrat ni primanjkovalo, kar lahko opazite tudi v priloženem videu.

Verjetno se vsi tekmovalci strinjajo, da čeravno so naloge na prvi pogled izgledale sila enostavne, so bile nekatere od njih daleč od tega. Problem so tako predstavljale igre, kot na primer premagovanje ovir z lončkom vode v roki in spravljanje gumice do vratu brez pomoči rok. Največ smeha je požela slednja, saj smo opazili, da je ta za bradate moške skorajda misija nemogoče. »Samo naj ti ne gre v usta!« so bili večni nasveti tekmovalcem, a kot so sami povedali, je to lažje reči kot storiti. »Sprva razmišljaš samo o tem, da jo moraš spraviti mimo ust,« je razložil en od tekmovalcev: »a je že v naslednjem hipu v ustih!«.

DSC00738

Za konec so si zbrani privoščili še odlično tam pripravljeno hrano  ter prisluhnili glasbi ansambla Zadetek, ki je zanje skrbeli vse do večera.

Kristina Strašek