Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Osrednja prireditev Sosed tvojega brega 2015 na dvorcu Strmol (foto, video)


DSC00641Preteklo soboto, 18. 4. 2015, je v dvorcu Strmol potekala osrednja prireditev Sosed tvojega brega 2015 z naslovom Besede na prostem. Zbranim se je predstavilo 5 od 8 finalistov, poklonili pa so se tudi letošnjemu jubilantu iz Rogatca, Vladimirju Vekiću.

Natečaj Sosed tvojega brega 2015 je namenjen samo avtorjem, ki – ne glede na državljanstvo – stalno ali začasno bivajo v Sloveniji, pišejo pa predvsem v svojem maternem jeziku (ne v slovenščini). Na letošnjem 37. srečanju smo tako lahko prisluhnili francoskim, srbskim in hrvaškim zapisom, vseskozi pa je dogodek odlično povezovala voditeljica Carmen L. Oven.

A še preden so oder zavzeli letošnji finalisti, so se zbrani poklonili Vladimirju Vekiću, ki je letos praznoval zavidljivih 90 let. Pesnik, pripovednik, romanopisec in dramatik se je rodil leta 1925 v vasi Kozica v srednji Dalmaciji, danes pa s svojo družino prebiva v Rogatcu. Med njegovimi deli nedvomno najbolj izstopajo kratka proza Kaj bi ti govoril, Ivan (2000), zbirka pesmi z naslovom Pot skozi Saharo (2003), roman Mala Ana (2003), komedija Iznajdljivi mož (2008) in roman Dežurni krivec (2009).

DSC00518

Po zabavnem pogovoru z g. Vekićem, je napočil čas, da so se zbranim predstavili tudi letošnji finalisti. Med 36-imi prijavljenimi avtorji je žirija izbrala 8 finalistov. Svoje besede so z nami podelili Branko Bacović (Ljubljana), Marie-Helene Esteoule-Exel (Ljubljana), Vida Herga (Radomlje), Mirjana Jerotič (Koper), Zlatko Kraljić (Velenje), Željko Perović (Maribor), Senada Smajić (Železniki) in Katica Špiranec (Grosuplje).

Nedvomno je bilo zanimivo prisluhniti zapisom v tujem jeziku, predvsem v tem primeru francoščini. Med nastopi finalistov so zbrani lahko prisluhnili tudi preigravanju klavirja, tamburaški skupini in zabavnim avtorskim skladbam kitarista.

Za konec vabljeni tudi k ogledu priložene fotogalerije in videa.

Kristina Strašek