Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Naj prostovoljci Šentjurja za leto 2014 (foto in video)



1-P4100094
V Šentjurju že deseto leto podeljujejo pohvale in priznanja posameznikom, ki s svojo prostovoljno dejavnostjo pomagajo ljudem ter skrbijo za izboljšanje lokalnega okolja. V petek, 10. aprila, so v Ipavčevem kulturnem centru podelili štiri priznanja in osem pohval posameznikom, ki so se v letu 2014 preko društev aktivno vključevali v lokalno skupnost in nudili pomoč krajanom. Prireditev je bila tudi osrednji dogodek v okviru Tedna zdravega mesta in Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti z drogami.

Prostovoljci se preko različnih društev aktivno vključujejo v lokalno skupnost in na ta način tudi skrbijo za razvoj kraja. Prostovoljstvo in medsebojna pomoč sta pomembni vrednoti v družbi, ravno zato pa sta vredni posebnega poudarka ter zahvale. V občini Šentjur podeljujejo priznanja že od leta 2006. Do leta 2014 so podelili kar 158 pohval ter priznanj, naziv Naj prostovoljec/ka pa je dobilo 31 posameznikov. Organizatorja prireditve sta bila Občina Šentjur in Mladinski center Šentjur, ki deluje pod okriljem Razvojne agencije Kozjansko.

Slavnostna govornica prireditve je bila Albina Kolar, lanska dobitnica priznanja naj prostovoljka Občine Šentjur ter naj mladinska voditeljica 2013 po izboru Mladinskega sveta Slovenije. Za leto 2014 je dobilo pohvale in priznanja 12 prostovoljcev. Podelila sta jih župan občine Šentjur mag. Marko Diaci in predsednica komisije za izbor naj prostovoljca/ke Občine Šentjur, ga. Albina Karmuzel.

Mladinska folklorna skupina Lintvar
Mladinska folklorna skupina Lintvar

V kategoriji do 18 let je prejela občinsko priznanje Ana Videc, na predlog KUD Skrinja Šentjur – sekcija Mladinska folklorna skupina Lintvar. V slednji aktivno sodeluje, kjer pomaga tudi pri organizaciji vaj in dogodkov. Mlajše člane uči plesnih korakov, prav tako pa izvaja delavnice za otroke, kjer jih uči ročnih spretnosti in na ta način prenaša znanje kulturne dediščine na mlajše generacije. V tej kategoriji je pohvalo prejela Skupina mladih čebelarjev, ki jo je predlagalo Čebelarsko društvo Slivnica pri Celju.

1-20-P4100067
Skupina za ustvarjalni gib Wild Seeds

V kategoriji od 19 do 30 let je občinsko priznanje prejela Katarina Jenšterle, na predlog Literarnega društva Šentjur. Katarina Jenšterle že vrsto let deluje v Šentjurju na različnih področjih, predvsem na področju kulture in umetnosti. V Šentjur je pripeljala sodobni ples; njene delavnice pa so odprtega tipa, za vse generacije in tudi brezplačne. Ples pogosto povezuje z drugimi vsebinami, največ s poezijo in gledališčem. Lansko leto je uspešno zaključila projekt Drevesne zgodbe, kjer je delovala kot idejni vodja in mentor. V tej kategoriji sta pohvalo prejela David Podgrajšek in Petra Kolar, oba na predlog Društva podeželske mladine.

Jožica Lenič je prejela občinsko priznanje v kategoriji nad 31 let za delo z otroki in mladimi. Predlagalo jo je Društvo rejnic celjske regije, kjer je aktivna že deset let. V društvu pomaga organizirati veliko dogodkov, med drugim tudi dobrodelne koncerte, kjer se zbirajo denarna sredstva za letovanje otrok in mladostnikov iz rejniških družin. Jožica Lenič je aktivna v kar štirih društvih, od katerih je soustanoviteljica dveh – društvo Sožitje in gibanje Vera in luč. Pomembno vlogo ima tudi pri Skavtih, prav tako pa je aktivna prostovoljka pri župnijskem Karitas Šentjur. Je mati sedmih otrok, od tega skrbi za dve hčeri z Downovim sindromom; eno izmed njiju je posvojila, ko ji je bilo osem let.

V kategoriji nad 31 let splošno je občinsko priznanje prejela Olga Konrad, na predlog OZ Rdeči križ Šentjur. Olga Konrad aktivna prostovoljka v krajevni organizaciji Rdečega križa Dramlje, kjer tudi redno obiskuje in obdaruje starejše, bolne, socialno ogrožene ter osamljene ljudi na domu kot tudi v Domu za starejše občane. Za njih opravlja obisk v lekarni, pripravlja hrano, deli oblačila, prav tako pa za njih organizira tudi različne dogodke. V tej kategoriji sta prejeli pohvalo Fanika Opalič , na predlog Društva upokojencev Šentjur, in Alojz Slavko Kolar, na predlog Društva Izviri Dobrina.

Tolkalna skupina Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur
Tolkalna skupina Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur

Prireditev je vodila Mojca Zupanc. V spremljevalnem kulturnem programu pa so nastopili tolkalna skupina Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur, Mladinska folklorna skupina Lintvar in skupina za ustvarjalni gib Wild Seeds.

 

Vabljeni k ogledu fotogalerije, v spodnjem video prispevku pa si lahko ogledate izjave dobitnic priznanj »Naj prostovoljka Občine Šentjur 2014«.

Teja P.