Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z območnega srečanja otroških gledaliških skupin “Gledališki vrtiljak” v Šmarju pri Jelšah (foto in video)


gledaliski_vrtiljak_2015_1V začetku tedna je v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah pod okriljem Javnega sklada za kulturne dejavnosti (OI Šmarje pri Jelšah) potekalo območno srečanje otroških gledaliških skupin. Letošnjega srečanja so se udeležile vse šole OI JSKD Šmarje pri Jelšah, ki so pripravile skupaj kar šest odličnih predstav, zato je bil tokratni Gledališki vrtiljak razdeljen na dva dela. Strokovni spremljevalec letošnjega srečanja oz. regijski selektor je bil odlični igralec Gorazd Žilavec.

Kar šest gledaliških skupin se je pod budnim očesom znanega in uveljavljenega slovenskega igralca Gorazda Žilavca potegovalo za morebitno uvrstitev na regijsko srečanje. Po uvodnem pozdravu Davida Stupice, vodje JSKD OI Šmarje pri Jelšah, so na oder stopili člani dramske skupine OŠ Podčetrtek, Malinovci. Pod taktirko režiserke, mentorice, dramaturginje, scenografinje in kostumografinje Majde Pepevnik, so se predstavili z gledališko igro Svetlane Makarovič Vila Malina. Naslednji so na oder stopili člani gledališke skupine OŠ Bistrica ob Sotli, ki so pod vodstvom Andreje Rehar odigrali predstavo Tomaža Lapajneta Dekleve Hop v pravljico. Tretja in obenem zadnja predstava prvega dela srečanja pa je bila Zvezdica Zaspanka (Frane Miličinski Ježek), ki so jo pod taktirko Alje Belak predstavili člani gledališke skupine OŠ Kozje.

V prvem delu Gledališkega vrtiljaka so si osnovnošolci ogledali predstave Vila Malina, Hop v pravljico in Zvezdico Zaspanko.
V prvem delu Gledališkega vrtiljaka so si osnovnošolci ogledali predstave Vila Malina, Hop v pravljico in Zvezdico Zaspanko.

Drugi del srečanja so odprli člani skupine E. T., OŠ Šmarje pri Jelšah, ki so se pod mentorstvom Mateje Voh predstavili z igro v angleščini Crazy Story. Srečanje se je nadaljevalo s Southeyevo in Grahamovo predstavo Zlatolaska in trije medvedi, prav tako v angleškem jeziku. Odigrali so jo člani skupine Drama Queens, OŠ Šmarje pri Jelšah, mentorica je bila Aleksandra Jagodič Pinoza. Zadnji so na oder stopili člani dramske skupine Lesko, OŠ Lesično. Slednji so izvedli predstavo Raketa odločitev avtorice in mentorice predstave Nives Kostevc Arzenšek.

V drugem delu Gledališkega vrtiljaka pa so si otroci šmarskega vrtca ogledali predstave Crazy story, Zlatolaska in trije medvedi ter Raketa odločitev.
V drugem delu Gledališkega vrtiljaka pa so si otroci šmarskega vrtca ogledali predstave Crazy story, Zlatolaska in trije medvedi ter Raketa odločitev.

Prav vse predstave letošnjega Gledališkega vrtiljaka so bile odlično pripravljene in odigrane, pozitiven je bil tudi odziv gledalcev nanje. Predstave so si tudi letos ogledali učenci OŠ Šmarje pri Jelšah in nekaterih šol, ki so sodelovale na srečanju, drugi srečanja pa so si ogledali otroci, ki obiskujejo JZ Otroški vrtec Šmarje pri Jelšah. Morda bi bilo v prihodnje smiselno malce več pozornosti usmeriti prav na ciljno publiko predstav, saj so si prvi del srečanja, nekoliko bolj razumljivih gledaliških predstav v slovenščini, ogledali osnovnošolci, drugega, malce zahtevnejšega, z dvema predstavama v angleškem jeziku, pa otroci šmarskega vrtca. Gledališke predstave je sproti napovedoval predstavnik JSKD Šmarje pri Jelšah David Stupica, ki je na srečanju večkrat pohvalil mirno in kulturno spremljanje predstav s strani mladih gledalcev.

gledaliski_vrtiljak_2015_4

Po končanih predstavah je sledil pogovor igralcev in mentoric z Gorazdom Žilavcem. Namen pogovora je bil opozoriti na morebitne napake, obenem pa je bila priložnost, da so mladi igralci prejeli koristne nasvete s strani tega odličnega igralca. V naslednjih dneh bo seveda jasno, če si je katera izmed šestih skupin priigrala oz. prislužila vstopnico za Regijsko srečanje otroških gledaliških skupin, ki lahko vodi na zaključno Srečanje otroških gledaliških skupin Slovenije.

Pred kamero smo povabili Gorazda Žilavca, ki nam je zaupal nekaj zanimivih misli in opazk z letošnjega območnega srečanja otroških gledaliških skupin, pripravili smo tudi video posnetek z inserti predstav in galerijo fotografij, posnetih na srečanju.

Inserti predstav:

v/t/f: eH

S KOZJANSKO.INFO V KINO ŠMARJE BREZPLAČNO

Na našem portalu z ugodnimi ponudbami Polovička.si članom brezplačno (za cekine) ponujamo po 8 vstopnic za izbrane filme kina Šmarje.

Tokrat na razpolago: Pobeg s planeta Zemlja (13. 3.) in Ostrostrelec (14. 3.).

Brezplačne vstopnice za šmarski kino naročite tukaj: