Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z območnega srečanja otroških folklornih skupin v Rogaški Slatini – “Šmentana muha” (foto in video)


obmocno_srecanje_ofs_rogaska_2015_1V torek, 3. marca, je v Kulturnem centru Rogaška Slatina pod okriljem JSKD OI Rogaška Slatina potekalo območno srečanje otroških folklornih skupin, naslovljeno “Šmentana muha”. Srečanja, na katerega so se lahko prijavile otroške in mladinske folklorne skupine, ki delujejo na območju območne izpostave Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Šentjur in Celje, se je udeležilo pet skupin OI Rogaška Slatina. Slednjim je bila omogočena predstavitev na pregledni in strokovno spremljani prireditvi, ki jo je povezovala Tamara But.

Osnova za stabilnost kulture nekega naroda je zagotovo folklora, preko katere se otroci učijo vzorcev vedenja družbe, ki ji pripadajo. Spoznavanje ljudskih običajev, plesov, pesmi, folkloro povzdigne v pedagoški proces, saj otrokom nudi možnost učenja in širjenje uma. Ohranjanje lokalne folklore je nuja, česar se mladi plesalci in njihovi mentorji čedalje bolj zavedajo. Oboji z opravljanjem plemenitega dela, ohranjanjem folklore, prispevajo k ohranjanju lokalne folklorne kulture.

Pogoja za nastop na območnem srečanju sta bila tudi letos postavitev otroške skupine v obsegu 4 do 8 minut programa (odrasle od 6 do 10 minut programa) ter izvajanje plesov ob živi glasbi. Srečanje je tudi letos spremljal Marko Pukšič, ki je stalni plesalec v folklorni skupini Destrnik že več kot 15 let, zadnje desetletje pa se ukvarja tudi z njenim vodenjem (vodi starejšo otroško folklorno skupino KD Destrnik in oblikuje program pri odrasli folklorni skupini KD Destrnik). Pukšič je po končani prireditvi podal strokovno mnenje o predstavljenih programih.

obmocno_srecanje_ofs_rogaska_2015_2

Območnega srečanja so se udeležile otroške folklorne skupine iz Rogaške Slatine, POŠ Kostrivnica in OŠ Rogatec. Prva je na oder stopila Otroška folklorna skupina Uršula 1 iz OŠ Rogatec, ki deluje pod mentorstvom Nataše Novak. Prestavili so se pesmijo in lesom, naslovljenima “Kak bom plesal, če sem bos”. Pod zaporedno številko 2 so na oder stopili člani in članice  Otroške folklorne skupine “Vrelčki”, ki deluje na Podružnični osnovni šoli Kostrivnica. Pod vodstvom Mojce Pažon, ki je bila tudi avtorica odrske postavitve, so se predstavili s plesom in pesmijo “Na lemberškem trgi”.

Tretja je na oder stopila Otroška folklorna skupina I. OŠ Rogaška Slatina, ki se je predstavila z nastopom “Majhna sem bila”. Vodja in avtorica odrske postavitve je bila Anita Kos. Pred pripravo naslednjega nastopa se je s tamburico in slovensko ljudsko pesmijo “Dere sen jaz mali bija” predstavil Jan Zobec.

Četrta se je z odrsko postavitvijo “Soncu naproti” predstavila Otroška folklorna skupina Spominčice, ki deluje v okviru KD Spominčice II. OŠ Rogaška Slatina pod vodstvom Mojce Kmetec. Otroška folklorna skupina Uršula 1 iz OŠ Rogatec, ki deluje pod mentorstvom Nataše Novak, je stopila na oder še enkrat, kot zadnja na območnem srečanju. Tokrat se je predstavila z odrskim nastopom “Trzinka“.

obmocno_srecanje_ofs_rogaska_2015_3

Ob koncu je Leonida Došler, vodja Območne izpostave JSKD Rogaška Slatina, mentorjem otroških folklornih skupin podelila priznanja za udeležbo na območnem srečanju.

Strokovni spremljevalec bo po ogledu vseh srečanj v regiji pripravil program regijskega srečanja. To bo potekalo predvidoma v Nazarju 22. aprila 2015.

Vabljeni k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih na območnem srečanje, v video posnetku pa si lahko ogledate nastope vseh nastopajočih.

v/t/f: eH