Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

VII. Mednarodno srečanje otroških folklornih skupin »Na gregorjevo« v Rog. Slatini (foto in video)


1-P3080546-1PV Rogaški Slatini je v nedeljo, 8. marca, potekalo že sedmo Mednarodno srečanje otroških folklornih skupin »Na gregorjevo«. Tokrat se je na Evropski ploščadi zbralo sedem folklornih skupin, od tega ena iz Avstrije in ena iz Hrvaške. Nastop folklornih skupin so spremljale turistične stojnice, kjer so posamezne nastopajoče skupine predstavljale značilnosti svojega kraja.

Mednarodno srečanje otroških folklornih skupin, ki se v Rogaški Slatini vsako leto dogaja okoli gregorjevega, je tudi letos želelo s plesom in petjem odgnati zimo ter priklicati pomlad. Dogodek, na katerem so v ospredju otroci, ki ohranjajo ljudsko izročilo svojega kraja, je bil poleg ljudskega plesa in glasbe poln otroškega veselja ter navihanosti.
posnetki
Srečanja so se udeležile Otroška folklorna skupina Vrelčki Podružnična OŠ Kostrivnica, ki je z odrsko postavitvijo »Na Lemberškem trgi« uprizorila živahno dogajanje na sejmu. Mlajša otroška folklorna skupina Folklornega društva Lancova vas se je predstavila z odrsko postavitvijo z naslovom »Punčke«, kjer so deklice nastopile s punčkami, ki so jih mladi foklorniki izdelali sami. Za njimi je z odrsko postavitvijo »Gregorjevo« Otroška folklorna skupina Veseli Marki OŠ Beltinci predstavila običaj, ki je bil na ta praznik značilen v Prekmurju. Četrta je nastopila Otroška folklorna skupina Klagenfurt iz Avstrije, ki je z odrsko postavitvijo »Pesmi, plesi našega mesta« predstavila avstrijske ljudske plese. Starejša otroška folklorna skupina OŠ Dobrepolje je z odrsko postavitvijo »Gari! Kej gari!« uprizorila prepir med otroci dveh vasi, ki so s skupnimi močmi pogasili nastali požar in se tako ponovno spoprijateljili. Kot predzadnja se je predstavila Otroška folklorna skupina Metković iz Hrvaške z odrsko postavitvijo »Pesmi, plesi našega kraja«, kjer so prikazali svoje ljudske pesmi in plese. Zadnja pa je nastopila domača Otroška folklorna skupina Spominčice VIZ II. OŠ Rogaška Slatina KD Spominčice, ki je s predstavitvijo »Soncu naproti« prikazala otroško veselje na deželi.

posnetki2

Prireditev, ki sta jo pripravili Kulturno društvo Spominčice v sodelovanju z VIZ II. OŠ Rogaška Slatina, je tudi tokrat privabila številne obiskovalce. Mladi folklorniki pa so po zaključku prireditve še naprej nadaljevali z druženjem na Evropski ploščadi.

 

Vabljeni k ogledu fotogalerije, posnete na nedeljski prireditvi, v video posnetku pa si lahko ogledate izseke nastopov folklornih skupin.

Teja P.