Velikonočnica na Ponikvi znova vabi

6. 3. 2015 9:25

velikonocnica 2015Na Boletini pri Ponikvi je pred kratkim vzcvetela velikonočnica, v Sloveniji zavarovana cvetlica, ki je uvrščena tudi na seznam ogroženih rastlinski vrst. Rastišče se nahaja nekaj sto metrov od središča Ponikve v smeri proti Šentvidu pri Grobelnem. Obsega 1,8 hektarja in je največje od štirih znanih rastišč velikonočnice v Sloveniji. Eno od njih je tudi na Boču.

Hkrati je to eno izmed petih območij Nature 2000 v Sloveniji, zato je treba na njem v času cvetenja zagotovi ustrezno varovanje, kar na Boletini že nekaj let zelo skrbno izvajajo člani Turistično-olepševalnega društva Ponikva. Ko so opazili prve nežne cvetove, so v soboto, 28. februarja, izvedli delovno akcijo, postavili začasno zaščitno vrvično ograjo, informacijski kiosk, uredili stalno žično ograjo in položili začasne plošče za dostopu.

Ta vikend, v soboto, 7. marca, pa začenjajo z rednim usmerjanjem in informiranje obiskovalcev. V kiosku bo moč dobiti informacije in spominke. Hkrati vse obiskovalce naprošajo, da se držijo navodil in usmeritev ter  tako pomagajo ohraniti rastišče te spomladanske redkosti.

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
156 queries in 0,539 seconds.