Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarčan Alojz Dolničar prejemnik medalje Ruske federacije (video)


alojz_dolnicar_1Včeraj je v prostorih Občine Šmarje pri Jelšah potekala slavnostna podelitev medalje Ruske federacije, ki jo je iz rok kapitana bojne ladje Mihaila Glagazina, prejel 90-letni Alojz Dolničar iz Šmarja pri Jelšah. S tovrstnimi medaljami se odlikujejo državljani Rusije in tuji državljani, ki so prej dobili medalje ali druga državna odlikovanja s strani Ruske federacije ali Sovjetske zveze.

Kapitan bojne ladje Mihail Glagazin, vojaški, letalski in mornariški ataše, z veleposlaništva Ruske federacije, ki je medaljo podelil, je ob tem pojasnil, da je ukaz o podelitvi podpisal predsednik Ruske federacije in sicer že decembra 2013. V Sloveniji je nagrajenih 34 ljudi. Predlog za podelitev medalje ob 70-letnici zmage pa so po besedah Glagazina dobili s strani ZZB NOB.

Sicer pa Alojz Dolničar zadnjih 9 let živi v Šmarju pri Jelšah, po rodu je iz okolice Ljubljane. Ob prejemu medalje je bil vidno ganjen, v kratki izjavi je izpostavil, da mu priznanje pomeni veliko, saj ga spominja na partizanska leta na Štajerskem, kjer so sodelovali z ruskimi vojaki. Celotni izjavi Alojza Dolničarja lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku.

alojz_dolnicar_2

Poleg Mihaila Glagazina so bili na podelitvi prisotni še namestnik vojaškega atašeja podpolkovnik Anton Momatjuk, šmarski župan Stanko Šket, svojci Alojza Dolničarja in vodstvo šmarskega združenja borcev NOB.

Izjava Alojza Dolničarja:

Izjava kapitana bojne ladje Mihaila Glagazina:

v/t/f: eH