Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S srečanja podjetnikov in obrtnikov občine Kozje (video)


srecanje_podjetnikov_obcine_kozje_1V četrtek, 19. marca, je v Domu krajanov Podsreda potekalo srečanje podjetnikov in obrtnikov občine Kozje. Namen srečanja, ki se ga je udeležila tudi županja občine Kozje Milenca Krajnc s sodelavci, je bil v prvi vrsti druženje in izmenjava dobrih praks, nasvetov in smernic. Slednje je v današnjih časih, po mnenju večine prisotnih, še kako potrebno. Srečanja se je udeležilo 24 podjetnikov.

Občina Kozje (po podatkih iz decembra 2014 premore skupno 1398 oseb (aktivno prebivalstvo), delovno aktivnih je 1206 oseb, od tega kar 234 zaposlenih v kmetijstvu) je bila v preteklosti gospodarsko močna, po prepričanju prisotnih podjetnikov in zaposlenih na občinski upravi pa še vedno ostaja ogromno potenciala za razvoj, ki omogoča boljšo prihodnost. Številni se še kako spomnijo tekstilne tovarne Mont Kozje, d.d., ob boku katere je zagotovo bila tudi brusilnica stekla Dekor Kozje, d.d.. Podjetji sta imeli zelo širok in močan sloves, ne le v Sloveniji, temveč tudi v tujini.

Vendar tudi občine Kozje ni obšel še kako poznan scenarij – podjetji, ki sta zaposlovali veliko število domačinov, sta propadli. Stopnja registrirane brezposelnosti v mesecu decembru 2014 je v občini 13,7 % oz. 192 brezposelnih oseb. Po mnenju podjetnikov pa je vseeno ostalo ogromno potenciala za razvoj, pa tudi znanja in izkušenosti ne manjka. O slednjem so na srečanju spregovorili županja Milenca Krajnc, direktorica občinske uprave Občine Kozje Suzana Kunst,  predstavnik Razvojne agencije Sotla Mirko Zorin ter uspešni poslovnež kozjanskih korenin, gospod Hugo Bosio.

Od leve proti desni: podjetnik Hugo Bosio, direktorica  občinske uprave Občine Kozje Suzana Kunst in predstavnik Razvojne agencije Sotla Mirko Zorin.
Od leve proti desni: podjetnik Hugo Bosio, direktorica občinske uprave Občine Kozje Suzana Kunst in predstavnik Razvojne agencije Sotla Mirko Zorin.

Uvodni pozdrav udeležencem srečanja je pripadel županji. Ta je v nagovoru izpostavila, da se je kriza globoko zažrla tudi na področje morale. Ključ do uspeha je po njenem mnenju poleg povezovanja tudi v znanju, ki ga pa podjetnikom v občini zagotovo ne primanjkuje. Direktorica Občinske uprave Občine Kozje Suzana Kunst je prisotnim predstavila aktivnosti Občine Kozje na področju gospodarstva v preteklem obdobju in jih seznanila z možnostmi sodelovanja in koriščenja sredstev v tekočem letu. Mirko Zorin, predstavnik Razvojne agencije Sotla, je uvodoma predstavil dejavnostih RA Sotla, glavni poudarek je namenil predstavitvi možnih sodelovanj.

V osrednjem delu predstavitve je udeležencem spregovoril uspešen podjetnik Hugo Bosio. Tudi njegova poslovna pot je bila, tako kot pri večini podjetnikov, zaznamovana z vzponi in padci. Danes v Sloveniji zaposluje 80 ljudi, nekaj jih je zaposlenih tudi v podružnicah v tujini – na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Rusiji. Po njegovem mnenju je najpomembnejše, da posameznik pri sebi poišče področje, ki ga veseli in v katerem je res odličen, saj to prinaša uspeh. Ob tem je Bosio izpostavil mreženje med podjetniki in pravilno tehtanje možnih rešitev situacije. Kot primer prakse, ki po njegovih besedah v naši državi velja kot nekaj nečastnega, v tujini pa nič presenetljivega in neko stalnico, je podal primer neuspelih poslovnih dogodkov. Ob tem je izpostavil, da ne sme biti nečastno, če podjetnik določeno pot zaključi, oziroma zapre podjetje, v kolikor oceni, da je nadaljevanje nesmiselno. Vredno je namreč poskusiti izpeljati poslovni načrt, v katerega posameznik verjame ter vložiti trud v realizacijo. Številni zbrani so Bosiu z zanimanjem prisluhnili.

Srečanja se je udeležilo 24 podjetnikov občine Kozje.
Srečanja se je udeležilo 24 podjetnikov občine Kozje.

Srečanje se je nadaljevalo s prijetnim druženjem, ob klepetu, ki je odprl veliko razmišljanj, vprašanj in odgovorov. Podjetniki so med drugim izpostavili problem neplačnikov, vprašanje kako poslovati v tujini, na tujih trgih in se spraševali, kako v Kozje privabiti več podjetij. Končni odzivi prisotnih so optimistični, saj kljub kriznim in težkim časom niso vrgli puške v koruzo temveč na poslovni poti vztrajajo in se trudijo. Prav to jih bo po prepričanju večine pripeljalo v boljše čase.

Vabljeni, da v spodnjih video posnetkih prisluhnete izjavama županje Milence Krajnc in podjetnika Huga Bosia po uradnem delu srečanja podjetnikov in obrtnikov občine Kozje.

v/t/f: eH