Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prodaja Jelšingrada: na dražbi zadnjega marca izklicna cena zemljišč 10€ za kvadratni meter


jelsingradDvorec Jelše ali bolj poznan kot Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah, navdihuje tako domačine kot tiste, ki se dnevno ali občasno vozijo skozi kraj. Po mnenju zaposlenih na Občini Šmarje pri Jelšah so si domala vsi enotni, da gre za izjemno točko za razvoj turistične dejavnosti. Občina Šmarje pri Jelšah, ki lastnica dvorca sicer nikoli ni bila, ima pa v lasti dobrih 21,5 ha zemljišč v njegovi neposredni okolici, intenzivno išče kupca z vizijo razvoja prestižnega golfskega turizma.

Po smrti Georga Zečevića so solastniki dvorca poleg Dimitrija Djokića postali še Anna-Karin Pelham, Maja Sabljić-Zečević in Paul Walter Zečević. Ker vsi živijo v tujini, z dvorcem Jelše pa nimajo posebnih načrtov, ga po zagotovilih njihovega odvetnika Aleša Sočana želijo nemudoma prodati. Predkupno pravico za Jelšingrad, katerega prodajna vrednost znaša 390.000 evrov, ima Občina Šmarje pri Jelšah. Ta bo to pravico prepustila kupcu, ki bo pripravljen kupiti tudi 21,5 ha zemljišč. Dražba za prodajo zemljišč bo v Uradnem listu RS objavljena v petek, 6. marca 2015 in na spletni strani občine, potekala pa bo 31. marca 2015, ob 10. uri, v prostorih Občine Šmarje pri Jelšah, na Aškerčevem trgu 12. Izklicna cena zemljišč znaša 2.153.490,00 € oz. 10 €/m2.

Skladno z veljavnim občinskim dolgoročnim prostorskim načrtom gre za stavbna zemljišča, namenjena izključno ureditvi golfišča, v last Občine pa so prav zaradi svojega statusa prešla po spremembi zakona o Skladu  kmetijskih zemljišč in gozdov Slovenije leta 2011. To je edinstven primer v Sloveniji, saj se smejo zemljišča, če se na njih ne vzpostavi golfišče, uporabljati le v kmetijske namene.

Spomnimo, da so se za nakup jelšingrajskega kompleksa v zadnjih letih zanimali že številni vlagatelji, med njimi tudi lokalni gradbenik Ivan Cajzek, vendar do posla ni prišlo niti lani, ko je resno zanimanje za nakup posesti izkazalo tuje podjetje. Novemu vodstvu Občine Šmarje pri Jelšah pa je prodaja zemljišč ena od prioritetnih nalog, saj je od uspešne prodaje odvisna uresničitev vrste drugih pomembnih projektov, zato v prvih mesecih mandata vlaga še večje napore v iskanje primernega vlagatelja.

Dejstvo, da Jelšingrad stoji na strateški točki in s pripadajočimi zemljišči omogoča razvoj prestižne turistične ponudbe, vliva upanje, da se bo ustrezen vlagatelj javil v čim krajšem času in da bo jelšingrajski gordijski vozel po dveh desetletjih in pol končno razrešen.

Vir in foto: Občina Šmarje pri Jelšah