PP Šentjur: 31. 3. 2015

31. 3. 2015 9:02

Nekaj dogodkov, ki so jih v času od 24. do 30. 3. 2015 zaznali na šentjurski policijski postaji:

Požar na traktorju

Policisti so bili v torek 24. 3. 2015 obveščeni o požaru na kmetijskem traktorju v Slatini pri Ponikvi. Na kraju je bilo z zbiranjem obvestil in ogledom ugotovljeno, da je do požara prišlo zaradi napake na električni napeljavi. O ugotovitvah bodo policisti obvestili tožilstvo.

Tatvina solarnih modulov

Policisti so bili v torek 24. 3. 2015 obveščeni da so tatovi v Zagaju pri Ponikvi občanu odtujili 36 fotovoltaičnih modulov. Pri sami tatvini so storilci tudi delno poškodovali konstrukcijo na kateri so bili moduli nameščeni. Z dejanjem so lastnika oškodovali za okoli 7000 €.

Pretepli so ga neznanci

Dne 25. 3. 2015 je na Policijsko postajo Šentjur prišel občan, ter naznanil, da so ga tega dne zjutraj v Mariboru pretepli neznanci, ter ga telesno poškodovali. Policisti bodo o zadevi zbrali obvestila, ter o ugotovitvah s kazensko ovadbo obveščali tožilstvo.

Prometni nesreči

Policisti so bili dne 25. 3. 2015 obveščeni o dveh prometnih nesrečah. Vzrok prve, kjer je nastala le materialna škoda je bil vzrok izsiljevanje prednosti, ter je bil povzročitelju izdan plačilni nalog, prav tako pa je bil plačilni nalog zaradi neprilagojene hitrosti izdan povzročiteljici druge prometne nesreče, kjer sta slednja in sopotnik zadobila telesne poškodbe.

Kršitev nedotakljivosti

Policisti so bili v sredo 25. 3. 2015 obveščeni, da so občani na Ponikvi v mlekarni zalotili drugega občana, ki tam ni imel kaj iskati. Policisti so od vseh zbrali obvestila, ter bodo o dejanju s kazensko ovadbo obvestili tožilstvo.

Kršitev javnega reda in miru

Policisti so bili v soboto 28. 3. 2015 obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v družini. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je javni red in mir kršila partnerica, kateri je bil zaradi omenjenega izdan plačilni nalog.

Najden mobilni telefon

Dne 22. 3. 2015 je bil pri trgovini Mercator v Šentjurju najden mobilni telefon znamke LG. Kdor ga je izgubil, ga lahko z dokumentacijo o lastništvu prevzame na Policijski postaji Šentjur.

 

Velikonočni prazniki

Konec tedna nas čakajo velikonočni prazniki. Ker je v omenjenem času pričakovati tudi uporabo raznih naprav za pokanje, kot so možnarji in pokanje z acetilenom (karbid), je na mestu, da občane opozorimo na samozaščitno obnašanje.

Možnar je po Zakonu o orožju priprava za pokanje s črnim smodnikom, ki se uporabljana kulturnih in drugih prireditvah. Kdor strelja z možnarjem mora imeti certifikat oz. potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Udeleženci oz. organizatorji morajo poskrbeti za varnostne ukrepe pri uporabi možnarjev. V kolikor posameznik uporablja možnar v nasprotju z Zakonom o orožju je za to predpisana denarna kazen.

Pokanje z acetilenom (karbidom) je dovoljeno v skladu z Zakonom o varstvu javnega reda in miru, dovoljeno v času določenih praznikov, kjer je takšno pokanje že tradicija (torej tudi v času velikonočnih praznikov). Med 22.00 in 06.00 uro pa pokanje kljub vsemu ni dovoljeno, ter je predpisana denarna kazen, kakor je tudi predpisana denarna kazen, če pokanje (tudi podnevi) povzroči vznemirjenje ali občutek ogroženosti.

Uporaba pirotehničnih sredstev katerih glavni učinek je pok v času velikonočnih praznikov ni dovoljena.

Ker je pri pokanju z acetilenom mnogokrat prisoten tudi ogenj oz. odprto kurišče, je potrebno opozoriti tudi na določila Zakona o gozdovih, kjer je določeno, da je:

–       potrebno urediti kurišče tako, da je obdano z negorljivim materialom, območje v oddaljenosti vsaj meter od zunanjega roba očiščeno vseh gorljivih snovi, polnoletna oseba mora ves čas nadzorovati kurišče kar pomeni, po končanem kurjenju je potrebno ogenj popolnoma pogasiti.

–       Prepovedano kurjenje odprtega ognja pri hitrosti vetra nad 20 km/h ali sunkih nad 40 km/h (se ne sme začeti oz. se mora nehati) – Uredba o varstvu pred požarom v naravnem okolju

–       Pri kurjenju v naravnem okolju se ne sme uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim, strupene pline, ali so kako drugače škodljivi za okolje

–       Kurjenje kresov prepovedano v času razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja na posameznem območju.

Za kršitev omenjenega je predpisana denarna kazen v višini 200 EUR.

Vse občane naprošamo, da upoštevajo omenjena navodila, da bodo velikonočni prazniki minili mirno, ter brez nepotrebnih zapletov ali poškodb.

 

Po pooblastilu komandirja PP

Simon Veber

Pomočnik komandirja PP

Višji policist II

polovicka_celje_klik

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X