Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Moška pevska zbora Rogaška in skladateljev Ipavcev Šentjur ženam, materam in domovini (foto in video)


koncert_mopz_rogaska_in_ipavcev_sentjur_1Minuli petek je v Kristalni dvorani GH Rogaška Slatina potekal koncert MoPZ Rogaška Slatina z gosti, posvečen ženam, materam in domovini. V bogatem glasbenem programu, ki ga je povezovala Anka Novak, so tako člani MoPZ Rogaška kot gostje, člani MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur, zbrane navdušili z izbranim repertoarjem Ipavčevih ter ostalih pesmi.

Po uverturi članov MoPZ Rogaška Slatina so pred zbranimi najprej zapeli gostje. MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur neprekinjeno deluje že od leta 1945. Dolgo in predvsem uspešno obdobje delovanja je seveda močno povezano na reprezentacijo občine Šentjur in tudi Slovenije, zlasti pri širjenju in negovanju glasbene prepoznavnosti njihovih šentjurskih rojakov Ipavcev, Antona Martina Slomška ter Valentina Orožna. V letih delovanja je zbor prejel številna priznanja, se udeležil neštetih revij in tekmovanj ter se udeležil številnih gostovanj doma in po svetu.

Moški pevski zbor skladateljev Ipavcev Šentjur z dirigentko prof. Katjo Kovač
Moški pevski zbor skladateljev Ipavcev Šentjur z dirigentko prof. Katjo Kovač

V zadnjem času so zagotovo najponosnejši na izdajo zgoščenke z naslovom Naši Ipavci, ki so jo lani posneli v sodelovanju z MoPZ Planina in MoPZ Dramlje. Zgoščenki je priložena vsebinsko bogata brošura in služi kot protokolarno darilo Občine Šentjur. Zbor, ki šteje 25 aktivnih pevcev, vodi mlada zborovodkinja in profesorica glasbe Katja Kovač. V bogatem petkovem repertoarju so brezhibno zapeli pesmi Ljubica, vstani, vpihni luči (prir. Emil Adamič), Sava (Gustav Ipavec), Lastovki v slovo (prir. Luka Kramolc), Na ples (Hrabroslav Volarič), Nagelj (Alojz Srebotnjak) in Nos (Hrabroslav Volarič).

Za njimi pa so na oder prišli domačini, člani MoPZ Rogaška, ki zadnji dve leti deluje pod taktirko mlade profesorice Metke Lorger. Zbor je v 49-letni zgodovini delovanja izpisal prepoznavno zgodbo v poustvarjanju slovenske ljudske in umetne pesmi ter tuje zborovske glasbene literature, kot tudi v gradnji kulturnih mostov na mednarodni ravni. Zbor je kar 35 let vodil zborovodja Franc Plohl, pod njegovim vodstvom se je zbor uveljavil kot kvaliteten amaterski moški pevski zbor. S prepričljivo muzikalno in občuteno izvedbo priložnostim prilagojenega programa je zbor navduševal mednarodno občinstvo doma in v tujini.

Moški pevski zbor Rogaška z dirigentko prof. Metko Lorger
Moški pevski zbor Rogaška z dirigentko prof. Metko Lorger

MoPZ Rogaška se ponaša z nastopi v izbranih ambientih, med drugim v Zagrebu, Gradcu, Dunaju, Linzu, Giessnu, Hamburgu, Dortmundu, Budimpešti, v Italiji in drugod po Evropi. Ponašajo se z glasbenimi zapisi na veliki plošči in dveh kasetah, ob 40-letnici pa so izdali tudi zgoščenko. Na koncertu v Kristalni dvorani so se ponovno odlično odrezali z naslednjim programom: Pesem o svobodi (Radovan Gobec), Bolen mi leži (makedonska), Vilo moja (dalmatinska), Vasovalec (Josip Verbič), Jaz bi rad rudečih rož (Vinko Vodopivec) in Ana dečva (koroška narodna).

koncert_mopz_rogaska_in_ipavcev_sentjur_4

Zadnji dve pesmi sta pripadali skupnemu zaključku, ko sta zbora zapela skupaj in sicer Ipavčevi Domovini in Slovenec sem.

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete insertom minulega koncerta obeh zborov, v galeriji fotografij pa si lahko ogledate tudi fotografije s koncerta.

v/t/f: eH