Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ljudska univerza Šentjur s partnerji v skupnem projektu za obuditev rokodelstva

novinarska_rokodelstva_lus_1V torek, 24. marca, je na novinarski konferenci v Ipavčevi hiši Alja Polenek, v.d. direktorica Ljudske univerze Šentjur, predstavila nov projekt z imenom “Moč rokodelstva v preteklosti daje znanje sedanjosti in ohranja prihodnost.”, sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj ESRR. Vodilni partner pri projektu z akronimom ROK4 bo Ljudska univerza Šentjur, ostali partnerji pa Ljudska univerza Kočevje, Turistička zajednica Općine Štrigova (Hrvaška) in Turistička zajednica Općine Marija Bistrica (Hrvaška).

Na novinarski konferenci so bilo poleg Alje Polenek prisotni še predstavniki ostalih partnerjev – Jurij Pelc (LU Kočevje), Josip Mikec (TZO Štrigova) in Josip Milički (TZO Marija Bistrica). Vsak predstavnik je na kratko opisal vlogo pri projektu in glavne poudarke zastavljenih ciljev.

Vrednost projekta operativnega partnerstva Slovenija – Hrvaška znaša približno 175.000 evrov, od tega so veliko večino, kar 148.977 evrov, pridobili preko razpisa. Po besedah Alje Polenek naj bi se projekt končal konec marca prihodnje leto. V preteklosti so bile na projektnem območju razvite številne rokodelske obrti, ki so imele pomembno ekonomsko in socialno vlogo za lokalno prebivalstvo. Surovine in materiale za izdelke so rokodelci pridobivali iz naravnega okolja ter jih prilagajali vsakdanjim in ekonomskim potrebam podeželja in mestnih naselij. Vzporedno z družbenim in gospodarskim razvojem se danes s posameznimi rokodelstvi ukvarja vse manj ljudi, med mladimi pa je zanje vse manj zanimanja.

Minule generacije so razvile in ustvarile obrtne mojstrovine in kulturo bivanja v okolju. Še dandanes lahko sicer redko občudujemo spretnosti starih mojstrov, izpovednost njihove umetnosti in sožitje njihove ustvarjalnosti z naravo in prostorom, v katerem so delovali. To podedovano bogastvo poskušajo projektni partnerji ohraniti in izročiti prihodnosti. Na obmejnem območju je veliko rokodelskih obrti, ki so bile razvite na obeh straneh meje. Med sabo so se razlikovale po tehnikah in materialih.

Vodilni partner je LU Šentjur, ostali partnerji pa so LU Kočevje (Slovenija), TZO Štrigova (Hrvaška) in TZO Marija Bistrica (Hrvaška).
Vodilni partner je LU Šentjur, ostali partnerji pa so LU Kočevje (Slovenija), TZO Štrigova (Hrvaška) in TZO Marija Bistrica (Hrvaška).

V projektu bodo mlajši generaciji prikazani dve stare obrti: ena, ki je danes še živa in jo obrtniki še izvajajo in ena specifična, ki je v izumiranju. Partnersko območje ima tudi podobno tradicionalno kulinariko. Izbrana bo ena izmed jedi, ki je prisotna na celotnem programskem območju in jo primerjali med partnerskimi območji. Udeležence v projektu med drugim povezuje kulturna dediščina, tudi meje so le administrativne narave.

Na novinarski konferenci so podrobneje predstavili naloge projektnih partnerjev, ki bodo najprej oblikovali program izobraževanja in izvedli izobraževanje za mladino. Poleg tega bodo ustvarili izobraževalno didaktične oblike, izkustveno znanje starejših bodo posredovali mlajšim generacijam. Promocijo dediščine nameravajo izvajati s skupno spletno stranjo, ob tem pa bodo izdali tudi večjezično brošuro.

V nadaljevanju želijo projekt predstaviti s čezmejno kulturno prireditvijo, s posameznimi kulturnimi prireditvami in video zapisom rokodelskih obrti ter tradicionalne kulinarike. Ob tem je potrebno izpostaviti, da bodo socialno šibkim omogočili spoznavanje ožjega in širšega družbenega okolja z brezplačni prevozi, izobraževanji in druženji. Kakor bodo posamezni partnerji v projektu, bo tudi Ljudska univerza Šentjur mlajšim generacijam predstavila eno izmed obrti in sicer pletarstvo – pletenje košaric in peharjev iz slame.

Vse partnerje pri projektu pa povezuje skupna točka in sicer rokodelska obrt lončarstva in kruh – kruh za dobrodošlico in kruh za goste.

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete izjavi Alje Polenek v zvezi s projektom Moč rokodelstva v preteklosti daje znanje sedanjosti in ohranja prihodnost.

v/t/f: eH