Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Koncert etno skupine Nojek: S pesmijo po Sloveniji (foto in video)


8_letni_koncert_nojek_1Minulo soboto je v Kulturnem domu Bistrica ob Sotli potekal 8. letni koncert etno skupine Nojek. Letošnje gostje že tradicionalnega koncert, ki ga skupina vsako leto organizira v začetku marca, so bile ljudske pevke Kulturnega društva Turnišče, z Nojeki pa je natopil tudi Adijan Černelč.

Naziv in rdeča nit letošnjega koncerta je bil S pesmijo po Sloveniji. Skupina, ki od leta 2007 deluje pod taktirko “očeta” skupine Francija Černelča, se je skozi pesmi sprehodila po šestih pokrajinah Slovenije. Njihov repertoar je zajemal ljudske pesmi Štajerske, Koroške, Benečije, Prekmurja, Gorenjske in Bele krajine. Še enkrat več se je pokazala vsestranskost iz leta v leto bolj poznane skupine, katerih nastopi segajo izven meja Kozjanskega in Obsotelja. Skupino sestavljajo Franci Černelč (harmonika), Darija Hohnjec (alt), Lenka Černelč (alt), Janko Avsenak (violina), Viki Faller (kontrabas), Kristina Prah (flavta) in Rosvita Svenšek (sopran). Pomen imena “Nojek”  je danes poznan že veliki večini njihovih oboževalcev. Gre namreč za samorodno vinsko trto, ki spominja na svetopisemskega praočeta – očaka Noeta. Večina poznavalcev jo imenuje kar šmarnica.

Nojeki in ljudske pevke KD Turnišče. Spodaj: primer "sadu" samorodne trte in gost Adrijan Černelč.
Nojeki in ljudske pevke KD Turnišče. Spodaj: primer “sadu” samorodne trte in gost Adrijan Černelč.

Pesmi Prekmurja so bile predstavljene s “prve roke”, zapele so jih letošnje gostje, ljudske pevke KD Turnišče in požele velik aplavz. Seveda pa so tudi Nojeki dokazali, da jim ni tuje prepevanje prekmurskih ljudskih pesmi. In ravno pri zadnji prekmurski pesmi (Nocoj pa, oh, nocoj) se jim je na odru pridružil Adrijan Černelč, ki je poleg glasbenega znanja pokazal smisel za gorenjsko narečje in ob tej priložnosti napovedal sklop gorenjskih ljudskih pesmi.

8_letni_koncert_nojek_3

Tudi letos je po koncertu sledilo druženje nastopajočih in obiskovalcev koncerta. Torej priložnost za izmenjavo besed, nazdravljanj z rujno kapljico in pogostitev z domačimi dobrotami.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na koncertu, v video posnetku pa lahko prisluhnete insertom sobotnega koncerta.

v/t/f: eH