Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku v Bistrici ob Sotli (foto,video)


DSC09132V preteklih dneh so po Sloveniji potekale številne proslave ob slovenskem kulturnem prazniku in nič drugače ni bilo v Bistrici ob Sotli. Tokratna sobota je tamkajšnji kulturni dom napolnila s slovensko glasbo in plesom.

Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni praznik in državni praznik, ki ga praznujemo 8. Februarja in s tem obeležujemo obletno smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Slednja obletnica je prvič postala vseslovenska po sklepu osvobodilnega gibanja leta 1941, med drugo svetovno vojno. Vse do leta 1945 je veljal kot praznik vseslovenske enotnosti, katerega so praznovali 7. Februarja, kasneje pa se je preimenoval v praznik slovenske kulture.

DSC09068

Tokratna proslava v Bistrici ob Sotli, imenovana “Od Karavank do velikih odrov”, je bila posvečena Slavku Avseniku, utemeljitelju slovenske narodno-zabavne glasbe in ustanovitelju svetovno znanega ansambla bratov Avsenik.

Nastopajoči so se predstavili z raznoraznimi priredbami njegovih uspešnic in navduševali občinstvo od začetka do konca. Med nastopajočimi so tako bili MoPZ Terme Olimia, Sosede, Dekliški cerkveni pevski zbor LA VITA, Fantje z vrhov, Akademska folklorna skupina Študent Maribor, Tone Verbančič, Etno skupina Nojek, MePZ Bistrica ob Sotli, Pihalna godba Orlica in ŠeBi tater. Kratke izseke iz njihovih nastopov si lahko ogledate v priloženem videu.

Praznik je med sabo združil vse generacije in zbrane opomnil o pomenu naše lastne kulture, na katero ob prenasičenosti tujih glasbenikov dostikrat pozabimo. Po koncu so se prisotni med sabo pridružili še ob hrani in pijači.

Za konec vabljeni še k ogledu spodaj priložene fotogalerije s prireditve.

Kristina Strašek

polsi-javsnik-klik