Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na osrednji prireditvi ob prihodu XIV. divizije na Štajersko Milan Kučan pozval k zgodovinskemu spominu (foto in video)


XIV_divizija_sedlarjevo_1Minuli petek, 6. februarja, je v Sedlarjevem potekala osrednja slovesnost ob prihodu ene najmočnejših enot narodnoosvobodilne vojske Slovenije, XIV. divizije, ki so jo sestavljale Tomšičeva, Šercerjeva in Bračičeva brigada. Dogodka se je udeležilo nekaj čez 100 obiskovalcev, kar je manj kot v preteklih letih, k čemur so zagotovo botrovale vremenske razmere, obilno sneženje. Slovesnosti se se poleg župana Petra Misje udeležili tudi člani Zveze združenja borcev za vrednote NOB, predstavniki Slovenske vojske, veterani vojne za Slovenijo, člani Društva za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije na Štajersko, predstavniki policijske enote Sever, nekateri člani društva izseljencev, predstavniki ruske države ter slavnostni govornik, bivši predsednik Milan Kučan.

Brigade, ki so sestavljale XIV. divizijo in so skupaj štele približno 1000 partizanov, so na veliki pohod krenile iz Bele krajine 6. januarja 1944, dober mesec kasneje, v noči na 7. februar, pa so v Sedlarjevem prečkale reko Sotlo in s tem stopile na ozemlje tretjega rajha. Nemška vojska je takoj pričela napadati divizijo, slednja je utrpela velike izgube, ostala je brez tretjine vojakov, 200 naj bi jih bilo ranjenih. 440 sicer prezeblih in izčrpanih, a za boj sposobnih partizanovov, je kasneje skupaj z borci obeh štajerskih brigad ter drugih enot tvorilo srce in okostje prvega množičnega narodnoosvobodilnega gibanja na slovenskem Štajerskem.

XIV_divizija_sedlarjevo_2

Po uvodnem pozdravu povezovalca programa mag. Darka Pepevnika in položitvi vencev, je na oder stopil osrednji govornik Milan Kučan. Bivši predsednik Republike Slovenije je najprej izpostavil, da tudi danes ni nobene potrebe komurkoli dokazovati pomena partizanskega vojskovanja za preživetje slovenstva in njegovo prihodnost, niti kogarkoli o tem prepričevati: “Zgodovinskih dejstev ne morejo spremeniti. Ne po vojnih zločinih ne po stranpoti NOB-jevske zgodovine, ki si jih mora naš narod, prav tako kot korporacijo, kot svarilo in opomin zapisati v svoj zgodovinski spomin…//…Naš spoštljiv spomin pa opravičuje tudi vprašanje, ali se danes zavedamo odgovornosti do te žrtve, njihove in številnih njihovih tovarišev po vsem svetu ter do idealov, za katere se jim je zdelo vredno zastaviti življenja. Očitno bolj kot se spomin na takratne dogodke odmika v brezčasje zgodovine, manj je izostrena občutljivost za prelomnost vrednotnih opredelitev tistega časa, manj izostrena se zdi tudi sposobnost primerjati izzive takratnega in sedanjega časa z merili istih trajnih vrednot…”

Med drugim je Kučan v nagovoru, kateremu lahko v celoti prisluhnete v spodnjem video posnetku (posnetek je zaradi vremenskih razmer nekoliko slabši), opozoril, da se morda prav v času, ki ga živimo, določa prihodnost sveta. Po njegovih besedah je potrebno znova zbrati in tudi od politikov zahtevati pogum ter se opreti težnjam in pojavom, ki nas od vrednot oddaljujejo. Na svetovni ravni je Kučan izpostavil in opozoril na spopad z mednarodnim terorizmom, ki ga je poimenoval “kuga sveta”, ki zastruplja odnose med državami, narodi, kulturami in civilizacijami. Ob spopadu s terorizmom je opozoril na morebitne zlorabe, ki lahko dosežejo grobe posege v svobodo in pravice ljudi z izgovorom, da branijo njihovo varnost: “Stara in dostikrat povedana resnica je, da tisti, ki je pripravljen žrtvovati svobodo v želji, da bi si zagotovil varnost, na koncu izgubi oboje. Izgubi tako svobodo kot varnost. Ne smemo dopustiti, da bi bila ta resnica zavestno spregledana.”

XIV_divizija_sedlarjevo_3

Po končani, zaradi sneženja letos nekoliko skrajšani slovesnosti, je približno 50 pohodnikov krenilo na tradicionalni pohod po poteh XIV. divizije proti Gračnici pri Rimskih Toplicah.

Vabljeni k ogledu obeh video posnetkov. V prvem lahko prisluhnete nagovoru Milana Kučana, ki smo ga po končani slovesnosti povabili pred kamero in ga povprašali, zakaj je pomembno ohranjati spomin na tovrstne dogodke in kratek komentar trenutnega stanja v Evropi in svetu.

V galeriji fotografij si lahko ogledate utrinke s slovesnosti.

Nagovor nekdanjega predsednika RS Milana Kučana na osrednji slovesnosti v Sedlarjevem: 

Izjava nekdanjega predsednika Republike Slovenije na slovesnosti ob 71. obletnici prihoda XIV. divizije na Štajersko v Sedlarjevem:

v/t/f: eH

S KOZJANSKO.INFO NA STAND UP VEČER Z MATJAŽEM JAVŠNIKOM 42% CENEJE

Kot je že v navadi, našim zvestim obiskovalcem na strani z ugodnimi ponudbami Polovička.si ekskluzivno omogočamo ogled stand up komedije z Matjažem Javšnikom po znižani ceni. 20 vstopnic namreč ponujamo 42% ceneje.

42% cenejše vstopnice naročite tukaj:

polsi-javsnik-klik