Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Košarka: Tajfun korak do finala, žal tudi ne povsem po lastni krivdi


delegatTudi v tretjem pokalnem polfinalu se šentjurskim košarkarjem ni uspelo uvrstiti v finale, temu pa so bili najbližje doslej.Tajfunovi košarkarji se vse do druge polovice zadnje četrtine niso razleteli po igrišču, nekaj po zaslugi nekoliko bolj resnega pristopa Krke, nekaj pa zaradi krča, zaradi katerega marsikatera akcija ni bila izvedena, kot bi bila sicer.

Prvi polčas je bil v Treh lilijah, kjer so v več kot 90 % prevladovali šentjurski podporniki, izenačen. Aktualni državni in pokalni prvaki so se v tretji četrtini oddaljili na 14 točk prednosti.

Novomeščani so z dvoštevilčno prednostjo vodili še v 34. minuti, po kar nekaj zgrešenih metih za tri točke pa je tri minute pred koncem Krka vodila za 8 točk. Naposled so igralci Tajfuna odigrali bolj suvereno in s serijo 10:0 obnoreli svoje privržence in 42 sekund pred koncem povedli za 2 točki.

Krkin igalec Malcom Armstead je 4 sekunde do konca zadnje četrtine zadel za tri točke, s čimer je Krka povedla. Tajfunova klop je zahtevala minuto odmora, vendar zapisnikarska miza ni reagirala (!), tako da je Clark skušal z metom iz obupa, ki je za nekaj centimetrov zgrešil cilj. V primeru odobrene minute odmora bi se igra nadaljevala na nasprotni polovici in prav lahko bi bil razplet povsem drugačen. Prav tako so predstavniki KZS po tekmi pojasnjevali, da je bilo vse po pravilih in na tej podlagi ni bila vložena niti pritožba … Klub se bo sedaj pod nosom obrisal tudi za stimulacijo s strani generalnega pokrovitelja.

TAJFUN : KRKA 65:66 (15:17, 20:19, 9:22, 21:8)
Clark 13, Drobnjak 11, Lelić 10, …

Spodnji posnetek prikazuje, da je klop Tajfuna ob zadetku Armsteada v skladu s pravili zahtevala minuto odmora, ki ni bila dodeljena…

Če po interpretaciji predstavnikov KZS zahteva trenerja Mihevca pred akcijo Krke ni bila v skladu s pravili, je vprašanje, kaj ni bilo v skladu s pravili, ko je Krka dosegla trojko in je bila zahteva jasno izražena.

Dodajamo še člen Uradnih košarkarskih pravil 2014
18.3 Postopek pri minuti odmora
18.3.1 Le trener in pomočnik trenerja imata pravico zahtevati minuto odmora.
To storita tako, da vzpostavita vidni kontakt z zapisnikarjem ali da gre eden od njiju osebno do zapisnikarja in minuto odmora jasno zahteva z uporabo ustreznega znaka z rokama.
18.3.2 Minuto odmora je mogoče preklicati, preden je zapisnikar dal zvočni signal zanjo.
18.3.3 Minuta odmora se:
začne, ko sodnik zapiska in pokaže znak za minuto odmora
konča, ko sodnik zapiska in pozove igralce nazaj na igrišče.
18.3.4 Takoj, ko se pojavi možnost za minuto odmora, zapisnikar z zvočnim signalom obvesti sodnika o zahtevani minuti odmora.
Če je bil dosežen koš iz igre proti moštvu, ki je zahtevalo minuto odmora, mora časomerilec takoj zaustaviti uro in z zvočnim signalom obvestiti sodnika o zahtevani minuti odmora.

Tajfun je tokrat očitno plačal davek “manjše” ekipe, saj smo bili priča kršitve pravila 18.3.4, ki govori o odobritvi minute odmora, kjer bi svojo vlogo moral bolj avtoritativno odigrati tudi delegat srečanja, kar se na siceršnjih prvoligaških sicer dogaja in je koneckoncev tudi v dobro košarke. Prav tako sta bila v neposredni bližini dva sodnika, ki bi prav tako lahko reagirala – in tudi tovrstne prizore redno vidimo na prizoriščih 1. SKL. Če dodamo še fiasko krovne organizacije ob delegiranem žrebu, ki ga tudi v košarkarsko veliko bolj razvitejših okoljih ne prakticirajo, je priokus še slabši. Prav tako KZS ne najde kompleta medalj za uvrstitev na tretje mesto.

FOTOGALERIJA
POSNETEK 1. POLČASA
POSNETEK 2. POLČASA

Izjavi trenerjev

Dejan Mihevc, trener Tajfuna: “Nad mojimi fanti nisem razočaran in jim čestitam za prikazano igro v Pokalu Spar, čestitke pa tudi Krki za zmago. Ni mi pa jasno zakaj nisem dobil minute odmora, ki sem jo želel, saj sem dejal, da jo bom vzel, če bo koš v zadnjem napadu Dolenjcev. To mi daje grenak priokus, saj bi s tem dobili možnost, da bi tekmo tudi zmagali. Vseeno gremo z dvignjenimi glavami naprej in se osredotočamo na Ligo Telemach.

Aleksandar Džikić, trener Krke: “Lahko bi igrali pametneje, ampak dobro, zdaj je vse v redu. Rad imam delavske ekipe, kot je Tajfun, ki se je vrnil po tem, ko smo vodili z devetimi, desetimi točkami prednosti, naši igralci pa so mislili, da je vse že odločeno. Na koncu je odločil Armstead, ki sploh ni igral dobre tekme. Zdaj bomo videli kakšno je psiho-fizično stanje igralcev in se nato pripravili na finale, ki nas čaka že jutri.”

*na sliki prizor po tekmi, ko je trener Tajfuna Dejan Mihevc zaman prepričeval delegata Toma Kovačiča

polovicka_celje_klik