Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

34. drameljski pohod po poteh XIV. divizije


P2140155Na pustno soboto, 14. februarja, je potekal že 34. drameljski pohod, ki je nastal v spomin na pohod XIV. divizije na Štajersko. Zbralo se je skoraj 600 pohodnikov, mnogo izmed njih se na pohod vrača že več let. Organizatorji, Planinsko društvo Dramlje, so bili z udeležbo zadovoljni, saj jim je letos vreme dobro služilo.

Letošnji pohod, ki je bil tudi nekoliko pustno obarvan, je bil v primerjavi s prejšnjim letom, ko je bil pohod zaradi žledu prestavljen za en mesec, tradicionalno izveden drugo soboto v mesecu februarju. Krožna pot, ki je dolga 22 kilometrov, se prične pri Gasilskemu domu v Dramljah. Od tega je 8,5 kilometrov pohoda, do vasi Sojek, po poti XIV. divizije, ki je svojo pot po teh krajih utirala ravno 13. in 14. februarja leta 1944.

Pohod se je od Gasilskega društva Dramlje nadaljeval po markirani poti čez Svetelko na Stražo na Gori, kjer je bila pri domačiji Majger-Kožuh druga kontrolna točka. Na tem mestu je nekoč stala tudi rojstna hiša Miloša Zidanška, narodnega heroja, ki je kot partizan padel med 2. svetovno vojno. Zdaj o tem priča le spominska tabla. Pot se je nato nadaljevala čez Zgornje in Staro Slemene do domačije Kumšek, kjer so si pohodniki lahko privoščili čaj, žganje, domač jabolčni zavitek in druge dobrote. Po zanimivi dolini sv. Janeza Krstnika pridemo do Žičke kartuzije in enega najstarejših gostišč v Srednji Evropi – Gastuž, kjer so si nekateri lahko še dodatno odpočili. V dolini, ki se nahaja v občini Slovenske Konjice in ki s svojo spokojnostjo deluje nekoliko izvzeta iz časa, so se pohodniki lahko odločili za daljšo varianto poti, ki je potekala od Žičke kartuzije čez vasico Špitalič do Grušč, ali po krajši poti od Gastuža v smeri Dramelj čez Staro Slemene do Grušč, kjer je pri domačiji Jankar bila četrta kontrolna točka. Zatem je pot potekala preko Vodul na Uršulo, kjer je bil na planinski postojanki Planinskega društva Dramlje zaslužen zaključek poti in druženje.

P2140086

Pohodniki, ki so se na pohod odpravili že večkrat so lahko na planinski postojanki pri cerkvi sv. Uršule pridobili bronaste, srebrne ali zlate značke, za deseti obisk pa priznanje. Kot je dejal predsednik Planinskega društva Dramlje, Marko Lorger, so z obnovo planinske postojanke na Uršuli leta 2000 dobili svoj prostor za izvajanje društvenih aktivnosti. Postojanka, stara mežnarija, ki so jo dobili v dolgoročen najem od Župnijskega urada Dramlje, pa prav tako omogoča zaključno točko tega pohoda. V organizacijo pohoda želijo vključiti čim več lokalnih ljudi in kot je dejal predsednik, so zdaj že precej utečena ekipa. Pri letošnji organizaciji je tako sodelovalo približno dvajset ljudi. Planinsko društvo Dramlje že od svoje ustanovitve organizira pohod, ki se je tekom let nekoliko spreminjal, vendar pa zdaj že vrsto let ohranja svojo obliko.

Tradicionalni drameljski pohod tako ni le dober način za rekreacijo, druženje in spoznavanje tamkajšnjih krajev, temveč tudi spomin na pomembne pretekle dogodke, ki so se na tem območju dogajali ter vplivali na potek zgodovine.

Vabljeni k ogledu fotogalerije, ki je nastala na sobotnem pohodu.

Teja P.