Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

3. predavanje dr. Antona Stresa: V začetku je bila beseda (video)


3_predavanje_stres_sv_jozef_1V torek, 27. januarja, je v Kardinalovi dvorani Doma sv. Jožef potekalo tretje od predvidenih šestih predavanj na temo “Ali smo res neumni, če verujemo?”. V duhovnih nagovorih nadškof dr. Anton Stres skupaj s slušatelji odpira provokativne teme, ki se nanašajo na človeka, iskanje vere in Boga, odnosov do bližnjega in vsega, kar je življenjsko, uporabno in vsakodnevno.

Rdeča nit tokratnega predavanja je bila postavka “V začetku je bila beseda”. Stres je tudi tokrat zanimivo predavanje, na katerega se je tudi tokrat odzvalo veliko slušateljev, pričel s kratkim pregledom minulih dveh predavanj. Osredotočil se je na zgodovinski vidik postavke, pri katerem so imeli veliko vlogo “največji” novoveški filozofi. Mimogrede je razložil na prvi pogled zapletene filozofske pojme, tako, da so slušatelji lažje sledili predavanju.

Tretji duhovni nagovor je potekal v duhu vprašanja, kateri so tisti razlogi, ki nas nagovarjajo, da je krščanska vera utemeljena. Po besedah Stresa namreč naša vera ni “zgolj” vera, ampak ima svoj razumni temelj. Ob tem je ponovil, da vera ni razumska, si je nismo sami izmislili, je razodeta, zato je razumna, kljub vsemu pa presega naš razum. Človek je po svoji naravi iskalec, lahko bi rekli romar. V prvi vrsti se sprašuje se od kod vse skupaj prihaja. Odgovor je po besedah Stresa v Janezovem evangeliju in sicer “V začetku je bila beseda” oz. “v začetku, jedru, temelju vsega, je bil razum, smisel”.

3_predavanje_stres_sv_jozef_3

Da se razumni človek zaveda svojim meja, ne more vsega razumeti, so, tako Stres, vedeli veliki misleci, od antične dobe (Sokrat, učitelj Platona), do Pascala in Shakespeara, pa vse do danes. Stres je predavanje nadaljeval s fenomenom “šibke misli”, razložil je tri stopnje vere (nekaj mora biti nad nami, verujem v Boga in verujem Bogu), verodostojnost vere, razliko in vzporednice med filozofijo in teologijo, tri temeljna vprašanja po Kantu , Leibnizovo postavko “Zakaj je raje nekaj kot nič”, ter razložil pojma “izhajanje” in “stvarjenje”. Seveda je tretje predavanje več kot odlična napoved zanimivega četrtega predavanja, ki je predvideno 24. februarja, ob 19. uri, v istem prostoru.

Seveda smo tudi tretje predavanje posneli in mu lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku. V prvem pa smo, kot je že navada, pripravili inserte predavanja.

Termini zadnjih treh predavanj:

torek, 24. februarja 2015, ob 19. uri

torek, 28. aprila 2015, ob 19. uri

torek , 26. maja 2015, ob 19. uri

Inserti predavanja:

Celotno predavanje:

t/f: eH

Video: Jure Levart in eH

celjski-polsi-klik