Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaključek akcije Rastem s knjigo: Slavko Pregl obiskal sedmošolce petih osnovnih šol KiO (foto)


srecanja_s_preglom_1 Ob zaključku akcije Rastem s knjigo je sedmošolce petih osnovnih šol, in sicer iz Bistrice ob Sotli, Kozjega, Lesičnega, Podčetrtka in Šmarja pri Jelšah, obiskal mladinski pisatelj Slavko Pregl. Na začetku šolskega leta so vsi prejeli njegovo knjigo Odprava zelenega zmaja in jo brali v okviru domačega branja. Srečanje s pisateljem je potekalo v ponedeljek, 26. 1. 2015, v dvorani Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah.

V uvodu je pisatelj predstavil sebe in svoja dela. Radovedne sedmošolce je zanimalo še veliko več. »Koliko ste stari?« Odgovoril je: »To so me spraševali tudi na drugih šolah in sem jim odgovoril tako: 2015 minus 1946. Neki matematični genij je izračunal, da sem star 3, drugi 1856 let. Koliko sem zares star, pa izračunajte sami!«

srecanja_s_preglom_2

Eno od vprašanj se je navezovalo na njegovo knjigo Odprava zelenega zmaja. «Kateri od junakov Vam je po značaju najbolj podoben?« In odgovor: »Bobu sem najbolj podoben, ko sem pameten, Pipiju takrat, ko kaj ušpičim, Mihi, ko sem lačen, avto OLD PUNCA pa mi je najbližji po letih.«

Pregl nam je pripovedoval razne prigode iz svojega življenja. Ko ga je oče učil voziti, se je zaradi  nepazljivosti  zaletel v betonski steber in poškodoval avto. Zelo se je prestrašil in pričakoval očetovo jezno reakcijo, a ta ni rekel niti besede. Vsa mularija pred blokom se je krohotala in se mu posmehovala. Oče je bil tiho. Tudi v stanovanju, ko je hitro stekel v svojo sobo, je oče še vedno bil tiho. Razumel je, kako mu je bilo hudo in ga ni kregal. Marsikateri oče bi se lahko zgledoval po Preglovem.

srecanja_s_preglom_3

Zanimiv je opis njegovih dveh bratov. Starejši je bil profesor na univerzi in je zelo miren in tih človek. Ime mu je Mirko. Mlajši brat je športnik, živahen in glasen. Ime mu je Živko. Tudi slavni pisatelj ima posrečeno ime!

srecanja_s_preglom_4

Na koncu je gospod Slavko podpisoval svojo knjigo in se fotografiral z učenci.

Besedilo: Nal Mehle, 7.c OŠ Šmarje pri Jelšah

Foto: arhiv OŠ Šmarje pri Jelšah