Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Petka zmajev v Ipavčevem kulturnem centru (foto, video)


DSC08984Pretekla sobota je bila tokrat v znamenju slovenske folklore. Na odrih Ipavčevega kulturnega centra so se predstavili mladi folkloristi MFS Lintvar in tako obeležili svojo peto obletnico delovanja. Petka zmajev, kot so poimenovali prireditev, v sebi nosi skriti pomen njihovega imena, saj se beseda lintvar nanaša na zmaja, ki je po ustnem izročilu strašil po Kozjanskem.

“Petka zmajev je muzikal po ljudskih motivih, ki združuje najstarejše zapise slovenskih pesmi, plesa, glasbe in mitologije ter ustvarjalce na področju ljudske kulture,” je v uvodnem nagovoru koncert predstavila letošnja povezovalka Sara Zupanc.

A kdo sploh je MFS Lintvar? Skupina ima v Šentjurju že dolgoletno tradicijo. Preko svojih nastopov obujajo ljudsko petje in igranje raznoraznih starih glasbil. Ne predstavljajo zgolj plesov, ki so značilni za naše kraje, ampak v svoj nastop zajamejo tudi plese drugih pokrajin Slovenije. Kor sami pravijo prikazujejo opravila časov, ko strojev še ni bilo, prav tako pa odkrivajo kulinarične skrivnosti naših babic in z nami podelijo, kako so včasih obhajali pomembne praznike.

Dvorana je tokrat pokala po šivih. Gledalci so zasedli vsak kotiček prostora, nekateri so zaradi prezasedenosti obstali kar med vrati. Neustrašni, mladi, veseli, radovedni in radoživi mladi zmaji so s svojo mladostno igrivost, plesi, pesmimi in glasbo naših prednikov očarali vse prisotne. Hudomušni dialogi so nasmejali prav vsakega, njihovi plesi pa poželi bučne aplavze.

Tokrat se jim je na odru pridružilo kar nekaj gostov in tako še dodatno popestrilo celotno dogajanje. Med slednjimi so bili plesalci iz Slivnice, otroška folklorna skupina iz Ponikve, FS Klasje iz Črešnjevca, otroška folklorna skupina iz Dramel ter pevke Nežice iz Ponikve. Kot posebni gostje in presenečenje večera so bili člani hrvaške glasbene skupine Glasbenega studia Hriberski.

DSC09018

Večer plesa in tradicije, ki je med sabo združil različne generacije se je tako poklonil slovenski kulturi in slovenskemu ljudstvu. Za konec vabljeni k ogledu priložene fotogalerije in videa.

Kristina Strašek

polsi-wellness-klik