Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Boksarji zadnjega januarja v Šmarju pri Jelšah


boks_legionar_1Čez dober teden, 31. januarja, bo od 13. ure dalje v športni dvorani šmarske osnovne šole potekala prava poslastica za ljubitelje boksa. Pred slabega pol leta ustanovljeni Boks klub Legionar, katerega ustanovitelji prihajajo s Sladke Gore, bo prvič v zgodovini bdel nad organizacijo 4. kola Slovenske boksarske lige. V omenjeni ligi sicer nastopa kar 17 klubov, Boks klub Legionar je trenutno edini klub s celjskega področja, po 3. kolu zaseda 10. mesto.

Zgodovina boksa sega že v antično Grčijo. Velja za enega najstarejših športov v Sredozemlju. Boj s pestmi je bil v času stare Grčije bolj surov in veliko nasilnejši, seveda so se pravila in tehnike skozi zgodovino spreminjala in izpopolnjevala. V začetku boji s pestmi niso bili časovno omejeni in so trajali, dokler eden izmed tekmovalcev ni bil izločen oziroma se je vdal. Boj s pestmi se je začel v boks preoblikovati na začetku 18. stoletja, ime pa je dobil po angleški besedi to box, ki pomeni udarjati s pestmi. Velja omeniti, da boksarske rokavice takrat še niso bile v uporabi, po udarcu, ki je nasprotnika podrl na tla, so morali obračun za trideset sekund prekinili.

Pravila sodobnega boksa je v začetku 19. stoletja vpeljal markiz Queensbury in s tem dokončno spremenil boj s pestmi v angleški boks. Po uvedbi pravil je bilo srečanje razdeljeno na triminutne runde, med rundami pa so sledili enominutni odmori. Po pravilih si morajo boksarji nadeti boksarske rokavice, glede na težo pa so razdeljeni tudi v kategorije. Že 110 let je boks olimpijski šport, prvič na olimpijskih igrah v St. Louisu leta 1904.

Zanimanje za boks v Šmarju je kar veliko. Na treningu smo videli najmlajše - osnovnošolce, dekleta, tihega favorita za zmago v 4. kolu Blaža Škrablina in gosta iz vrst Slovenske vojske.
Zanimanje za boks v Šmarju je kar veliko. Na treningu smo videli najmlajše – osnovnošolce, dekleta, tihega favorita za zmago v 4. kolu Blaža Škrablina ter gosta iz vrst Slovenske vojske.

Minuli petek smo se udeležili treninga Boks kluba Legionar, ki je potekal v telovadnici OŠ Šmarje pri Jelšah. Treninge že vse od začetka vodi Aleš Šurbek, nekdanji amaterski državni in vojaški prvak, poleg Jožeta Škorjanca, znanega lokalnega podjetnika, ki bo generalni sponzor 4, kola Slovenske boksarske lige v Šmarju pri Jelšah, eden glavnih ustanoviteljev kluba, ki v zadnjem času deluje kot trener tega borilnega športa. Pozitivno presenečenje je bilo število ter starostni razpon udeleženk in udeležencev treninga. Po treningu smo pred mikrofon povabili Aleša Šurbka, ki nam je zaupal več podrobnosti o klubu, času njegovega aktivnega boksa in o prihajajočem 4. kolu Slovenske boksarske lige, ki bo potekalo v Šmarju pri Jelšah, generalni sponzor bo podjetje Moj mesar Jože.

Aleš Šturbek
Aleš Šturbek

Aleš Šurbek, pred kratkim ste ustanovili boksarski klub, ki je požel veliko zanimanja. Kam pravzaprav segajo vaši začetki boksa in kolikšno je zanimanje za boksa na našem področju?

Aleš Šurbek: Z boksom se sicer ukvarjam vse od leta 1994. Po končani aktivni karieri sem bil pobudnik za ustanovitev boks kluba v Šmarju pri Jelšah. Tako smo skupaj s športnimi prijatelji septembra 2014 ustanovili in registrirali Boks klub Legionar. Izpeljanka Legionar je povezana z boksarskim kolegom Dejanom Zavcem, ki nam je “odstopil” sprva za svoj klub predvideni naziv “Legion” (pravila in določbe ob registraciji kluba velevajo, da se v nazivu ne smejo pojavljati tujke, zato Legionar). Trenutno v klubu trenira 10 osnovnošolcev in 15 starejših fantov in deklet, člani so tudi številni boksarji iz drugih krajev. Sem namreč tudi trener in selektor vojaške boksarske reprezentance, tako, da sem k sodelovanju povabil tudi boksarje iz vrst vojakov, ki sicer ne prihajajo iz širšega šmarskega območja.

Kot amaterski boksar ste dosegli številne odmevnejše uvrstitve, v ringu ste se borili tudi z Dejanom Zavcem. Lahko morda izpostavite nekaj uspehov, na katere ste najbolj ponosni?

Aleš Šurbek: Kot mlajši tekmovalec sem začel tekmovati v kategoriji do 51 kilogramov, kot aktivni boksar sem tekmoval v kategoriji do 64 kilogramov, v kateri sem si oktobra 2008 priboril naslov državnega prvaka, kasneje sem tekmoval v kategoriji do 69 kg. Julija 2006 sem se udeležil 36. evropskega prvenstva v bolgarskem Plovdivu, kjer me je izločil predstavnik Armenije. Na svetovnem vojaškem prvenstvu v Azerbajdžanu pa sem se uvrstil med 16 najboljših vojaških boksarjev na svetu, tekmovanje sem zaključil po boju z Alžircem, ki sem ga izgubil po točkovanju. Že daljnega leta 1998 sem se na državnem prvenstvu pomeril z Dejanom Zavcem, ki pa je takrat pometal z vso konkurenco, kar ga je seveda pripeljalo v profesionalno boksarsko ligo. V svoji boksarski karieri sem torej bil državni prvak, številnih tekmovanj sem se udeleževal v Avstriji in Nemčiji, bil sem udeleženec evropskega prvenstva v Bolgariji in svetovnega vojaškega prvenstva v Azerbajdžanu. 

Zadnji januarski dan bodo v Šmarju pri Jelšah prvič v zgodovini potekali boksarski dvoboji. Kako je sploh prišlo do te ideje in kakšna so pričakovanja? 

Aleš Šurbek: Boksarska zveza Slovenije mi je ponudila organizacijo 4. kolo Slovenske boksarske lige, ki jo zastopa 17 klubov iz vse Slovenije – od Ljutomera, Portoroža, Kranja, Ljubljane, Maribora, Ptuja in seveda Šmarja pri Jelšah. Prvi del lige že vrsto let poteka na vzhodu Slovenije, nato se preseli na Obalo, zaključek pa pripada osrednji Sloveniji. V telovadnici šmarske OŠ se bo 31. januarja odvilo približno 15 borb v vseh starostnih skupinah. Boks klub Legionar bo zastopalo 6 članov. Največ kart polagamo na Blaža Škrablina, v kolikor bo zdrav, saj je po mojem mnenju dobro taktično, tehnično in kondicijsko pripravljen. Odpisati pa ne gre tudi ostalih tekmovalcev in tekmovalke. V imenu Boks kluba Legionar vabim vse, ki jih boks zanima in tiste, ki bi si želeli v živo ogledati borbe Slovenske boksarske lige, da se udeležijo 4. kola, ki bo premierno potekalo na šmarski osnovni šoli v soboto, 31. januarja, z začetkom ob 13. uri.

Vabljeni torej v soboto na pravi boksarski dvoboj v telovadnico OŠ Šmarje!

eH

images_slike3_ured5_oglasi_polovicka-kio-splosno