Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rojaki iz Avstrije na ogled dobre prakse


lus obisk avstrijcev 2014Na Miklavžev petek so Ljudsko univerzo Šentjur obiskali predstavniki iz avstrijske Globasnice, da bi spoznali delo ustanove in predvsem tiste programe, ki so namenjeni ljudem iz tretjega življenjskega obdobja.

Zgledovalni obisk za napredek v Avstriji

Globasnica je občina na avstrijskem Koroškem, tik ob meji s Slovenijo, ki leži na avstrijski strani Pece. Če v Sloveniji obstaja (in še nastaja) veliko oblik in možnosti za aktivno življenje starejših, v Avstriji temu ni tako. V okviru projekta, v katerem sodelujejo gostje iz Avstrije, so se lotili priprave programa dnevnega centra za medgeneracijsko druženje, ki pa je še v povojih.

Alja Polenek, v.d. direktorice, je obiskovalcem predstavila potek priprave in načrtovanje tovrstnih programov, jim razkazala učilnice ter predstavila načine obveščanja in promocije. Skupaj so ugotavljali, da je potrebno veliko dela in truda vložiti v pripravo in obveščanje, uspeh pa je zagotovljen šele, ko ljudje dobijo v ustanovo zaupanje. Navdušile so jih različne možnosti, ki jih nudi Ljudska univerza Šentjur za aktivno preživljanje prostega časa, medgeneracijsko druženje in vseživljenjsko učenje.

Imeli so se LUŠ’tno

Ob koncu obiska so se pridružili skupini, ki jo vodi Jasmina Levičar – študijski krožek Glasbeno izražanje ob zvokih citer. Skupina se je sama poimenovala LUŠ’ni orkester in je za obiskovalce pripravila pravi nastop. Skozi ljudske pesmi, igro in ples so izvabili solze v oči obiskovalcev, ki čutijo močno povezanost s Slovenijo in so celo poznali vsa besedila pesmi ter zapeli s skupino. Zgledovalni obisk je tako prerasel v povezovanje in prijetno druženje, saj so se obiskovalci kar stežka poslovili.

LUŠ’ni orkester, ki je začel z delovanjem šele v oktobru, je pripravil več kot uspešen nastop in ker so se tako opogumili, so kasneje nastopili tudi na televiziji. V nedeljo pod lipo je oddaja TV Celje, v kateri gostijo ljudske godce, folklorne skupine, pevske zbore in razne ansamble, minulo nedeljo pa je v njej nastopil LUŠ’ni orkester. Njihova mentorica Jasmina Levičar je upravičeno ponosna na dosežke skupine in članov, ki sicer niso vajeni nastopanja, takrat pa so se uspešno predstavili celo v živo.