Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rogaška Slatina: v december s praznično razsvetljavo, Miklavževim bazarjem in številnimi dogodki (foto)


prizig_razvetljave_rogaska_1Minuli konec tedna so v Rogaški Slatini potekali številni dogodki, ki so zaznamovali bližajoči se veseli december. Že v petek, 27. 11., je župan občine Rogaška Slatina Branko Kidrič slavnostno prižgal praznično razsvetljavo, sobota je minila v znamenju že tradicionalnega dobrodelnega Miklavževega bazarja, v nedeljo pa je potekala praznična tržnica s kulturnim programom. Decembrsko vzdušje se bo seveda nadaljevalo skozi ves mesec, vrhunec pa bo seveda 31. decembra, ko bo na prostem potekalo silvestrovanje.

Občina Rogaška Slatina kot turistična občina je tudi letos pripravila novoletno razsvetljavo mesta z energetsko varčnimi in skrbno izbranimi motivi. Namen je ustvariti praznično podobo, ki je v božično-novoletnih dneh še posebej močno obiskano, ne le z domačimi, temveč tudi s številnimi tujimi gosti.

Letošnja razsvetljava obsega okrog 400 elementov, od tega je okrog 200 kosov svetlobnih okraskov in približno 4000 metrov svetlobnih verig. Z delnimi dopolnitvami in novostmi bo mesto okrašeno v okvirih preteklega leta. Svetlobni motivi so tako nameščeni na okrog 8 km cest in ulic, sprehajalnih poti in trgov. Poskrbljeno je tako za sprehajalce kot tudi za voznike, ki se skozi Rogaško Slatino samo peljejo.

Na javnih mestih so okrašene 3 novoletne jelke: ob Pegazovi ploščadi so Slatinčani še posebej ponosni na preko 30 metrov visoko bogato krašeno drevo – močvirsko cipreso, drevo ki že preko 100 let raste ob Pegazovi ploščadi. Na njem je v petek ponovno zasvetilo 1.280 m svetlobnih verig s kar 12.800 energetsko varčnimi lučkami, vrh drevesa (na 31 m višine) pa zaključuje velik svetlobni motiv, ki bo viden iz vseh delov mesta.

prizig_razvetljave_rogaska_2

Poleg omenjene pa sta postavljeni in okrašeni še dve naravni smreki: pred Aninem dvorom in pred gasilskim domom v Prvomajski ulici, kjer po izredno uspelem lanskoletnem silvestrovanju, znova pripravljajo silvestrovanje na prostem z ansamblom Slovenski zvoki.

Razsvetljava mesta bo prižgana vse do 9. januarja, saj tudi letos v upoštevajo dejstvo, da so eni najštevilčnejših gostov Rogaške Slatine gostje iz dežel bivše skupne države Rusije, ki so v veliki meri pravoslavni kristjani in praznujejo božič 7. januarja.

V soboto pa se je vse dopoldne odvijal tradicionalni, že 10. dobrodelni Miklavžev bazar. Organiziralo ga je Društvo za pomoč sočloveku Miklavževa druščina, izkupiček pa bo namenjen otrokom iz občine Rogaška Slatina. Odlično obiskan bazar so z zanimivim programom nadgradili člani Cerkvenega pevskega zbora, Otroški in mladinski pevski zbor, Rogaški tamburaši ter skupini Kvarta in Jeannette. Bazar je obiskal tudi sam Miklavž, ki je otroke razveselil z drobnimi pozornostmi (mandarinami, orehi, bomboni in seveda šibami). Slednji so med drugim z zanimanjem prisluhnili tudi pravljici, ki nosi naslov Kako je babica rešila božič.

prizig_razvetljave_rogaska_3

Pestra je bila tudi ponudba na stojnicah, kjer so obiskovalci lahko okušali in kupili številne domače dobrote in prehrambne izdelke (ozimnica, vloženo sadje, marmelade, med, suho sadje), rokodelske izdelke, zagreli so se lahko s kuhanim vinom, najmlajši pa so se lahko posladkali s palačinkami, pecivom ter sladkorno peno. Seveda je konec novembra tudi čas za adventne venčke in praznične aranžmaje, ki so jih razstavljavci pripravili za obiskovalce.

Vabljeni k ogledu bogate galerije fotografij (klik!), posnetih na petkovem prižigu praznične razsvetljave in sobotnem dobrodelnem Miklavževem bazarju.

t: eH

foto: Marko Plavčak in eH