Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PP Šmarje pri Jelšah: 11. 12. 2014


Pridržana kršiteljica

Policisti so bili v poznih večernih urah 1. 12. 2014  obveščeni, da doma na območju Kozjanskega krši javni red in mir kršiteljica, ki je ne morejo pomiriti. Ker tudi policisti na kraju niso mogli pomiriti kršiteljico in zagotoviti javnega reda in miru, je bila kršiteljica pridržana.

Zaseženo vozilo

2. 12. 2014 so policisti opravljali nadzor prometa v Pristavi pri Mestinju. Ustavljen je bil voznik osebnega avtomobila, za katerega se je ugotovilo, da vozi vozilo v cestnem prometu brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Da bi mu preprečili nadaljnjo vožnjo in kršitve, so mu policisti vozilo zasegli. O nadaljnji usodi vozila in  voznika bo odločilo sodišče.

Spor med bivšima 

3. 12. 2014 so bili policisti obveščeni, da se je bivši partner do svoje nekdanje partnerke nasilno obnašal. Policisti so na kraju ugotovili, da je partner partnerko odrinil, tako da je padla na balkon. Kršitelj je za početje prejel plačilni nalog za plačilo globe. Ker pa je bila pred tem tudi partnerka nasilna do partnerja, bo glede njene krivde odločalo sodišče.

Spor med partnerjema 

5. 12. 2014 so bili policisti obveščeni, da je bil partner nasilen do svoje partnerice, katero je tudi udaril. Ko razlog spora so policisti ugotovili dopisovanje po elektronskih medijih. Nasilni partner si je prislužil plačilni nalog za plačilo globe.

Tatvina telefona

5. 12. 2014 so bili policisti obveščeni, da so varnostniki na prireditvi pri tatvini zalotili osebo, ki je iz odloženih oblačil gostov odtujila mobilni telefon. Telefon je bil vrnjen oškodovanki. O tatvini bodo policisti obvestili pristojno tožilstvo.

Udaril dekle 

Prav tako 5. 12. 2014 so bili policisti obveščeni, da je na prireditvi v Podčetrtku nasilnež  z roko udaril obiskovalko, tako da je le-ta padla po tleh. Policisti so nasilnemu obiskovalcu izdali plačilni nalog za plačilo globe.

Vozila pod vplivom alkohola

6. 12. 2014 so bili policisti v popoldanskem času obveščeni, da je voznica osebnega avtomobila zapeljala na železniško progo v Sodni vasi. Policisti so ugotovili, da je voznica vozila pod vplivom alkohola.

Povozil psa

V nedeljo, 7. 12. 2014, so bili policisti obveščeni, da je voznik z osebnim avtomobilom v Roginski Gorci trčil v psa, ki je poginil. Nastala je tudi materialna škoda za vozilu. Policisti so izsledili lastnika psa, ki bo moral plačati globo, ker psa ni imel zavarovanega ter tudi škodo, nastalo na oškodovančevem vozilu.

UPORABA PIROTEHNIČNIH IZDELKOV

Bliža se čas božičnih in novoletnih praznikov in žal tudi čas množičnega metanja petard in drugih pirotehničnih izdelkov. Uporaba petard in drugih pirotehničnih izdelkov pomeni objektivno nevarnost za ljudi in njihovo premoženje, žrtve pa so ponavadi otroci.

Policisti ugotavljajo, da se ob različnih osebnih praznovanjih, praznovanjih božiča, novega leta, velike noči in ob drugih priložnostih, množično uporabljajo različne vrste pirotehničnih izdelkov. Pri tem prihaja tudi do številnih telesnih poškodb, kršitev javnega reda in miru, do povzročanja materialne škode ter pritožb občanov nad pretirano, nehumano in objestno uporabo petard.

Policisti opažajo, da večini otrok, ki na nedovoljen način uporabljajo pirotehnične izdelke, le-te kupijo njihovi starši, saj jih sami ne morejo kupiti na legalen način.

Področje uporabe in prometa s pirotehničnimi izdelki ureja  Zakon o eksplozivih in pirotehničnih),  ki razvršča posamezne pirotehnične izdelke v kategorije, določa tehnične zahteve za izdelke ter pogoje za uporabo.

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do 2. januarja.

Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Z globo od 400 do 1.200 eurov se za prekršek kaznuje posameznik oziroma fizična oseba, ki  prodaja, kupuje, poseduje ali uporablja ognjemetne izdelke, ki so namenjeni le pravnim osebam in podjetnikom, ki imajo ustrezno dovoljenje ali ognjemetne izdelke kategorije 2 in 3 katerih glavni učinek je pok oziroma dovoli uporabljati baterije iz kategorije 3 do 1000 g neto mase eksplozivnih snovi in fontan iz kategorije 3 do 750 g neto mase eksplozivnih snovi v posameznem izdelku fizični osebi, ki še ni stara 18 let ali  uporablja ognjemetne izdelke kategorije 1, katerih glavni učinek je pok na krajih, na katerih je njihova uporaba prepovedana ali jih uporablja izven dovoljenega časa ( 26. 12. do 2.1.)

Iztok Pinter

KOMANDIR POLICIJSKE POSTAJE

Višji policijski inšpektor II