Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PP Rogaška Slatina: 9. 12. 2014


Prometna nesreča

Rogaška Slatina, 3.12.2014

Policisti PP Rogaška so bili obveščeni o prometni nesreči v naselju Rogaška Slatina. Na kraju je bilo z ogledom ugotovljeno, da je do prometne nesreče prišlo zaradi neprilagojene hitrosti voznika osebnega avtomobila, ki je izgubil oblast nad vozilom in trčil v betonsko ograjo ob vozišču. Vozniku je bil izdan plačilni nalog.

Izrečena prepoved približevanja

Rogaška Slatina, 7.12.2014

Na PP je poklicala občanka in prijavila, da ji doma sin grozi in je z njo tudi fizično obračunal. Policisti so na kraju ugotovili, da so kršitelju že v mesecu novembru leta 2014 izrekli prepoved približevanja. Policisti so mu tudi v tem primeru izrekli ukrep prepovedi približevanja in odredbo poslali v nadaljnjo presojo k preiskovalnemu sodniku. Zoper osebo sledi kazenska ovadba zaradi nasilja v družini.

Vozil pod vplivom alkohola

Rogatec , 7.12.2014

Policisti PP Rogaška Slatina so v Rogatcu kontrolirali voznika osebnega avtomobila, ki je vozil pod vplivom alkohola. Rezultat preizkusa je znašal 0,58 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje in izrekli prepoved nadaljnje vožnje na podlagi drugega odstavka 113.a člena Zakona o prekrških. Zoper njega je bil podan obdolžilni predlog na OS Celje.

PIROTEHNIKA

Pred nami so prazniki, ki jih marsikdo popestri z uporabo pirotehničnih izdelkov. Pirotehnični izdelek je vsak izdelek, ki vsebuje eksplozivne snovi, pirotehnične snovi ali eksplozivno mešanico snovi, ki proizvajajo toploto, svetlobo, zvok, plin ali dim ali kombinacijo takih učinkov, ki so posledica eksotermnih kemičnih reakcij. Njihova uporaba je lahko ob nepravilni uporabi zelo nevarna.

Prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov sta dovoljena vse leto, razen izdelkov, katerih glavni učinek je pok. Ti so podvrženi strožjemu režimu, tako pri prodaji kot pri uporabi.

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1(tipični izdelki so bengalske vžigalice, pokajoči vložki za cigarete, pasje bombice, vžigalice s pokom itd.), katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena samo v času od 26. decembra do 2 . januarja.

Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (npr. petarde), je v Sloveniji strogo prepovedana.

Pri nakupu pirotehničnih izdelkov bodite pozorni, da so kupljeni pri pooblaščenem prodajalcu, ki ima za prodajo dovoljenje ter da je izdelek pravilno označen ter na njem jasno napisano navodilo o varni uporabi.

Prav tako je potrebno opozoriti, da so ognjemetni izdelki kategorije 1 izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih, vključno z ognjemetnimi izdelki, ki so namenjeni uporabi v stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih. Ne glede na to je izdelke, ki imajo glavni učinek pok, prepovedano uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

Gorazd Smrečnik
Pomočnik komandirja PP Rogaška Slatina
policijski inšpektor I