Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kulturni dom Šmarje pri Jelšah hram kulture Kozjanskega in Obsotelja (video)


novinarska_knjiznica_smarje_1V torek, 16. decembra, je v kulturnici v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah potekala novinarska konferenca ob čaju in prigrizku, katere namen je bil javnosti predstaviti rezultate prvega leta delovanja novega kulturnega doma. Direktor knjižnice, nekdanji župan občine Šmarje pri Jelšah, Jože Čakš, je uvodoma izpostavil, da je kulturni dom s prenovo in rekonstrukcijo prostorov v prvi vrsti pridobil bolj funkcionalne prostore, novo multimedijsko opremo ter vsebino, saj se je v letu, odkar je kulturni dom prenovljen, v njem zvrstilo ogromno različnih dogodkov, ki so bili praviloma dobro obiskani.

V letošnjem letu v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah skupno 619 prireditev in 28.286 obiskovalcev

Direktor JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah Jože Čakš med drugim z veseljem ugotavlja, da je šmarski kulturni dom postal resnično zbirališče velikega števila obiskovalcev s področja šmarske upravne enote ter širšega območja, saj so si ravno to zastavili kot enega izmed poglavitnih ciljev. Od lanskega, pa vse do letošnjega decembra, se je v kulturnem domu zvrstilo 137 gledaliških, kinematografskih, koncertnih in razstavnih prireditev, katere je skupaj obiskalo nekaj manj kot 16.000 obiskovalcev. Tem je potrebno prišteti še ostale prireditve (predstavitve knjig, pogovorni večeri, potopisna predavanja, matineje in delavnice za otroke), ki so jih našteli 24, obiskalo jih je več kot 1700 obiskovalcev.

V prostorih kulturnega doma pa se je zvrstilo tudi 458 prireditev oz. dogodkov v sklopu Univerze za tretje življenjsko obdobje, krožkov, psiholoških večerov ter pravljičnih večerov za odrasle, katere je po podatkih KD Šmarje pri Jelšah obiskalo skoraj 11.000 obiskovalcev. Seveda pa ne moremo mimo gostovanja amaterske gledališke predstave, koncertov glasbene šole in godbe na pihala – teh dogodkov se je zvrstilo 24 oz. jih je obiskalo skoraj 7000 obiskovalcev. KD Šmarje pri Jelšah pa seveda nudi tudi oddaje dvorane v najem in sicer se je od decembra do decembra to zgodilo kar 52-krat (število udeležencev 4.800).

Na novinarski konferenci, ki je potekala v sproščenem vzdušju, so zaposleni v Kulturnem domu in Knjižnici Šmarje predstavili rezultate minulega leta.
Na novinarski konferenci, ki je potekala v sproščenem vzdušju, so zaposleni v Kulturnem domu in Knjižnici Šmarje predstavili rezultate minulega leta.

V Kinu Šmarje pri Jelšah se je od 7. decembra 2013 do decembra 2014 zvrstilo 111 predstav, ki si jih je ogledalo 5963 obiskovalcev oz. kar 54 na predstavo. Ob tem je tehnični koordinator in vodja Kina Šmarje Simon Bevc izpostavil, da gre za današnji čas zavidljivo število obiskovalcev, da je šmarski kino ponovno “oživel”.

Podatki o dejavnostih in obiskovalcih Knjižnice Šmarje pri Jelšah

Knjižnica Šmarje pri Jelšah na področju bibliopedagoške dejavnosti že kar nekaj časa odlično sodeluje tako z vrtcem kot šolo. Slednje dokazuje tudi kar 134 otrok, ki so vključeni v predšolsko bralno značko, seveda pa so v knjižnici v minulem letu pripravili 24 dejavnosti, ki jih je obiskalo 658 obiskovalcev. V okviru knjižnice se je odvilo 7 psiholoških večerov, 6 pravljičnih večerov za odrasle, 50 bralnih uric v Domu upokojencev, 7 tematskih srečanj za varovance VDC, organizirani obiski skupin, številni projekti (študijski krožki, teden vseživljenjskega učenja, nesnovna dediščina Obsotelja in Kozjanskega) ter seveda Univerza za tretje življenjsko obdobje (v študijskem letu 2014/2015 vpisanih 215 članov – 201 v Šmarju in 14 v Kozjem).

Ob koncu so predstavili tudi dogodke v enotah Knjižnice Šmarje pri Jelšah: v enoti Kozje se je v minulem letu skupno odvilo 55 dogodkov oz. 1.120 obiskovalcev in v enoti Bistrica ob Sotli 19 dogodkov oz. 297 obiskovalcev.

Kino Šmarje pri Jelšah z najnovejšimi filmi in Nočjo kratkih filmov

Borut Bevc je zadovoljen s ponovno oživitvijo šmarskega kina in predvsem z obiskom predstav.
Borut Bevc je zadovoljen s ponovno oživitvijo šmarskega kina in predvsem z obiskom predstav.

Delovanje popolnoma obujenega Kina Šmarje pri Jelšah je predstavil tehnični koordinator in vodja kina Borut Bevc, ki je izpostavil, da kino živi, saj vzporedno z velikimi kinematografi predvajajo najnovejše filme, ki si jih ogleda lepo število obiskovalcev. Ob tem je izpostavil Noč kratkih filmov, ki se bo odvila 21. decembra, pravice do predvajanja pa so si pridobili kot del Art kino mreže Slovenije (Art kino mreža združuje slovenske kinematografe, prikazovalce kakovostnega in umetniškega filma).

Vabljeni, da v spodnjih video posnetkih prisluhnete izjavam direktorja JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah Jožetu Čakšu in tehničnemu koordinatorju ter vodji kina Borutu Bevcu.

v/t/f: eH

S KOZJANSKO.INFO V KINO ŠMARJE BREZPLAČNO

Na naši strani z ugodnimi ponudbami Polovička.si brezplačno (za cekine) ponujamo po 8 stopnic za filme po izboru v kinu Šmarje: Ujemi božička (19. 12. ob 17h), Preden zaspim (19. 12. ob 19h), Ježek in vran pričarata božič (20. 12. ob 10h), Exodus: Gods and kings (20. 12. ob 19h), Pot k zvezdam (27. 12. ob 19h), Kdo mi ugrabi ženo (28. 12. ob 19h), Sedmi sin (29. 12. ob 19h), Ježek in vran pričarata božič (30. 12. ob 17h), Francozinje (30. 12. ob 19h)

Za naročilo brezplačnih kino vstopnic kliknite tukaj:

kozjansko.info_images_slike3_ured5_oglasi_kino_smarje_polsi