Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Folklorno društvo Šentjur praznuje 15. letnico delovanja (foto in video)


fd_sentjur_1Folklorno društvo Šentjur je v soboto, 6. decembra, v Ipavčevem kulturnem centru pripravilo letni koncert ob svoji 15. obletnici delovanja. Dogodek z naslovom »Prišel bo božič, prot’ novemu letu« je s plesom, petjem in uprizoritvijo prikazal življenjski cikel človeka. Folklorniki so ob tej priložnosti z različnimi gosti prikazali na odru svoje petnajstletno ustvarjanje. 

Prireditev je na zanimiv in iskriv način povezovala družina Kalan, oče Gregor, mama Alenka ter otroci Julija, David in Veronika. Družina se je na predbožični dan zbrala v svoji hiši in skozi zgodbo so obiskovalce popeljali od začetnega pričakovanja pomladi, spomina na rojstvo otroka, različnih kmečkih opravil ter poroke vse do obdobja svetega Miklavža, kolin, božičnih pesmi in kolednic, s čimer se letni cikel tudi zaključuje. Omenjeno so poleg Folklornega društva Šentjur in družine Kalan uprizorili Ljudski pevci iz Prevorja, Folklorna skupina KUD »Svoboda« iz Bistrice ob Dravi ter Folklorna skupina KUD »Gozdar« iz Črne na Koroškem. Nastopajoči so ob tem prikazali tudi običaje, ki so ob teh dogodkih bili prisotni na različnih delih slovenskega območja.

fd_sentjur_2

Ob koncu programa se je predsednica društva Eva Rožanc zahvalila nastopajočim gostom, temu pa je nato sledila podelitev Maroltovih značk članom Folklornega društva Šentjur, ki se s folklorno dejavnostjo ukvarjajo že več kot pet ali več kot deset  let. Priznanja je podelila predsednica Zveze kulturnih društev Šentjur Marija Rataj. S tem dogodkom pa se je od Folklornega društva Šentjur poslovil tudi njihov dosedanji umetniški vodjaBogomir Brložnik, ki je folklorno skupino vodil že od začetka njenega delovanja. Kot je v svojem zaključnem govoru dejal, se bo vodstvo društva preneslo iz njegovih rok v nove roke, kot se ustno sporočilo prenaša iz roda v rod, iz generacijo v generacijo.

fd_sentjur_3

Obiskovalci so v polni dvorani uživali kar dve uri. Folklorno društvo Šentjur pa je pokazalo, da je pomemben soustvarjalec kulturnega prostora v Šentjurju, ki skrbi za ohranitev kulturne dediščine ter širjenje ljudske umetnosti.

Vabljeni k ogledu fotogalerije (klik!) in video prispevka, v katerem so kratki izseki sobotnega dogodka.

Teja P.

kozjansko.info_images_slike3_ured5_oglasi_kino_smarje_polsi