Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentvidu pri Planini zasebnik obnovil cerkev in župnišče


Šentvid pri Planini je bil do druge svetovne vojne središče krajev pod severnimi obronki Bohorja. Na njegovo veličastje sedaj spominja obnovljenn zvonik cerkve sv. Vida, svežo podobo pa je doživela tudi stavba župnišča. Obnovo so uskladili s strokovnjaki iz zavoda za varstvo kulturne dediščine, s 30 tisočaki pa jo je financiralo podjetje Asfalt Kovač iz bližnje Planinske vasi, ki sicer sodi v šentviško župnijo.

V prostorih cerkve je poslej tudi krstilni kamen, ki so ga odkrili pri obnovitvenih delih. Šlo naj bi za okoli pol tisočletja star kamen, ki so ga izklesali v bližnjih Jeušah. V cerkvenem obzidju je izpostavljen tudi grobni kamen v spomin na župnika Bakalavra, ki v tistem “črvišču” počiva od leta 1701. Dodajmo še, da sta se v tej cerkvi, ki jo krasi sedemkotni stolp, skrivaj poročila celjski grof Friderik in Veronika Deseniška, kar je zanimivo izhodišče za razvijanje turizma. 

Zakonca Kovač sta v preteklosti že obnovila zvonika na cerkvi sv. Miklavža v Planinski vasi in zvonik cerkve sv. Marjete na Planini pri Sevnici. Obnovo bo menda kmalu dočakal še zvonik na Svetem križu.

Ob slavju, ki se je godilo na martinovo soboto, je državno himno na saksofon odigral kar šentviški župnik dr. Vlado Zupančič. V kulturnem programu so nastopili nepogrešljiva Ivanka Uduč, pevci zarjevci in otroci. 

Kakšne pol ure je govoril tudi Mirko Kovač, ki je ošvrknil neprisotne občinarje, se zazrl v zgodovino kraja in na postopek same obnove. Nekaj od omenjenega je moč videti v spodnjih posnetkih.

Fotogalerija (KLIK!)



v: bR