Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Koncert domoljubnih pesmi v spomin na Malgaja (foto,video)


Preteklo soboto se je v Ipavčevem kulturnem centru v Šentjurju odvijal koncert domoljubnih pesmi, ki so ga tokrat posvetili v spomin na znanega šentjurskega borca, Franja Malgaja.

Franjo Malgaj, slovenski častnik, pesnik in borec za slovensko mejo je en izmed najbolj prepoznavnih osebnosti mesta Šentjur. Bil je izredno narodno zaveden Slovenec, ki pa se je zanimal za slovensko zgodovino in narodopisje. V spomin na njegovo vojaško delo in predvsem njegovo zmagoslavje v borbi za severno slovensko mejo so po njem poimenovane ulice v Ljubljani, Mariboru, Celju, Velenju, Slovenj Gradcu, Šentjurju, Mežici, Radljah ob Dravi in Ravnah na Koroškem. V Šentjurju nosi Malgajevo ime osnovna šola, blizu katere stoji tudi Malgajev kip, ki pa ni edini v mestu – še eden stoji na Mestnem trgu.

Kot ljubitelj slovenskih ljudskih pesmi se je v svojih letih življenja tudi sam preizkusil v pisanju in bil pri tem več kot uspešen. Njegove pesmi živijo dalje, njemu v spomin pa so občani posvetili koncert z naslovom Malgaj trka.

Za izpeljavo koncerta sta se med sabo povezala Ženski pevski zbor skladateljev Ipavcev Šentjur in Domoljubno društvo Franjo Malgaj Šentjur. V vlogi povezovalca in recitatorja se je tokrat odlično znašel Cveto Štefanič in tako koncertni večer popestril z recitacijami pesmi.

Dvorano je tokrat zasedlo predvsem starejše občinstvo, tu in tam, predvsem na zadnjih stolih, pa so svoja mesta zasedli tudi mladi.

Kot prve so oder zasedle pevke Ženskega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur. Pod vodstvom zborovodkinje Mojce Volavšek so se predstavile s štirimi slovenskimi skladbami, med katerimi so se znašle Ipavčeva Zvečer, Grizoldova Slovenka, Rož, podjuna, zila in Od tam kjer sem doma.

 S skladbama Luna in vijolica ter Ples svatov so se zbranim predstavile štiri mlade glasbenice, ki skupaj sodelujejo kot Godalni kvartet Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur. Slednjega sestavljajo Eva Vrečko (1. Violina), Danijela Preskar (2. Violina), Tamara Arzenšek (viola) in Iza Oblak (violončelo).

Sledil je sklop štirih skladb (Kozjansko, Slavčku, Lovska in Bazovica), tokrat v izvedbi Moškega pevskega zbora Planina pod vodstvom zborovodje Mateja Romiha.

S preigravanjem dveh skladb na citre, s katerimi se je predstavila že tudi na samem začetku, je Tajda Krajnc očarala občinstvo, za njo pa je oder zasedel Moški pevki zbor skladateljev Ipavcev Šentjur pod vodstvom zborovodkinje Katje Kovač. Slednji so se predstavili s skladbami Sredi vasi, Nagelj, Oj doberdob in O mraku.

V skladbi Malgaj trka, ki je bil hkrati glavni naslov večernega koncerta, so se združili moški glasovi obeh zborov, kasneje pa so se jim pridružile tudi pevke. Za konec so kot Združen zbor v slovo zapeli še skladbo Ljubezen do domovine.

 

Za konec vabljeni še k ogledu fotogalerije (klik!), ki je nastala na sobotnem koncertu.

Kristina Strašek