Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

14. 11.: Kozjanski kulturni teden


Priti nedavnim je bilo v Lesičnem na Kozjanskem ustanovljeno prosvetno društvo Pilštanj-Lesično, sama ustanovitev pa je bila kronana s precej uspešno otvoritvijo del akademskega slikarja Staneta Jagodiča in literarnim večerom.
Novo ustanovljeno prosvetno društvo naj bi bilo v bodoče organizator in pa pobudnik vseh kulturno prosvetnih akcij, za katere lahko rečemo, da imajo v tem predelu že tradicijo, ki je nekaj let po vojni sicer nekako zamrla in se pred leti znova poživila.
Vsekakor je najbolj zanimiva ideja, ki je nastala še pred ustanovitvijo društva, da bi se na območju obeh krajev, združenih v Krajevni skupnosti Lesično v prihodnjem obdobju organiziral nekakšen kulturni teden, ki naj bi zaživel, seveda v bolj skromni obliki, že naslednje leto. Osrčje kulturnega tedna naj bi bilo na Pilštanju, ki bi bil za takšno zasnovo najbolj primeren, saj je celovit, arhitektonsko zelo zanimivo ubran trg, ki je zaščiten z zakonom o spomeniškem varstvu in je za takšne prireditve pravzaprav tudi zelo primeren. Predstavniki prosvetnega društva Pilšanj-Lesično pa vzporedno z idejo o kulturnem tednu razmišljajo o nekakšni slikarski koloniji, ki pa ne bi bila omejena le na mesec ali dva v letu, pač pa bi bila na razpolago slovenskim umetnikom skozi vse leto. Za ta projekt so že izbrani objekti, potrebni za galerijo in upravne prostore, potrebno je le še soglasje nekaterih krajevnih faktorjev in kar je najvažnejše, mnogo razumevanja za načrt podjetnih Kozjancev je pokazala tudi šmarska kulturna skupnost, ki bo pripravljenost krajanov podprla tudi finančno, saj meni, da naj bi bil kozjanski kulturni teden z galerijo osrednja šmarska kulturna manifestacija.
Seveda sama ideja o kozjanskem kulturnem tednu še ni docela izkristalizirana. Vsekakor ne bi bilo najbolje, če bi stvari zastavili preveč na široko in v tednu dni strpali v program kulturne prireditve, ki so si med seboj docela različne, bi pa dopolnjevale osnovni program, kot npr. srečanje amaterskih odrov, morda najprej v občinskem merilu in pozneje v
medobčinskem. Kozjanski kulturni teden bi hkrati lahko izrabili kot ugodno priložnost za simpozije in razna druga strokovna srečanja.
Kakor je ideja vredna pohvale in razmišljanja, pa je hkrati treba opozoriti, da je pri takšni organizacijski formi potrebno mnogo prizadevnosti krajanov kot tudi občinskih institucij, da bo organizacija tako velikega projekta zares uspela in končno tudi pomoč ostalih krajev, kajti teden se ne bi zaman imenoval »kozjanski«. Najbrž tudi ne bi bilo najbolje, če bi se društvo povsem hermetično zaprlo vase.
Prosvetno društvo Pilštanj-Lesično torej povsem upravičeno računa na pomoč vseh, ki jim je pri srcu kultura, da bi njihov kozjanski kulturni teden, ki je zaenkrat res še ideja, naslednje leto dejansko zaživel.
Ob nenehnem zatrjevanju, da bodo Kozjansko rešile le dobre ceste, lahko mirno trdimo, da bomo s cestami morali dati Kozjanskemu še kakšno drugo obeležje in privlačnost.
In zakaj ne prav na kulturnem področju? Možnosti je dovolj.

Milenko Strašek
Novi tednik, 14. 11. 1974