Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

13. 11.: Deset hitrih deklet, ki so ponesla ime Kozjanskega v svet


V nedeljo je bilo Kozje na nogah. Ne prvič in tudi ne prvič zaradi deklet – proslavljene gasilske desetine njihovega domačega društva. Prvič so bili na nogah, ko so zmagale v Brežicah na okrajnem prvenstvu, drugič ko so zmagale v Ptuju na republiškem prvenstvu in tretjič, ko so v Nišu pobrale lovorike in prišle v Kozje kot zvezne prvakinje.
V nedeljo se je v Kozjem zbralo veliko ljudi; iz Ljubljane, Celja; občine in okoliških društev.
To je bil vendar praznik, saj do Niša v Jugoslaviji pač niso vedeli za Kozje v tolikšni meri, kot vedo danes. Ni slučaj, da je prišel v Kozje in čestital desetini strumnih deklet tudi predsednik gasilske zveze Slovenije Matevž Hace, ki je leta 1944 sem čez kot komisar vodil borce XIV. divizije.
Ker nisem gasilec se ne bom spuščal v oceno kvalitet teh deklet. Nazadnje o tem pišejo strokovni listi za tiste, ki jih to zanima, vedel sem, da so dekleta postavila tudi rekord drugačne vrste, saj so za tri minute hitrejše kot najboljša moška desetina v Jugoslaviji. Torej so morale biti presneto spretne, hitre in izvežbane.
Brez dvoma ima pri tem veliko zaslug predsednik društva in hkrati predsednik okrajne gasilske zveze dr. Sok.
Ko so šle prvič na »bojno polje«, jim je predsednik Sok enostavno rekel, da morajo zmagati. Ker pa do danes naročila še ni preklical, se bodo morale boriti še za svetovno prvenstvo.
Nemalo zaslug za ta uspeh imajo tudi starši deklet, ker brez vaje ni mojstra in zato so morale vaditi, se učiti, vaditi in tekmovati. Spodbuda za to je bilo seveda privoljenje staršev, njihovo priznanje pa prvakinje v kozjanskih hišah.
Na svečanosti, ki se je razvila, v prijetno družabno prireditev, so dekleta in predsednik društva dr. Sok dobili odlikovanja Čehoslovaške gasilske zveze, priznanja in vrsto praktičnih nagrad. Mladim Kozjankam, prav tako tovarišu Soku gredo vse iskrene čestitke, ki jih na nedeljski prireditvi ni manjkalo.
Na koncu pa, malo za šalo malo zares. Fantje pustite dekleta pri miru iz dveh razlogov:
– Ker so, kot pravi pesem Gigliole Cinqueti, še veliko premlade.
– In ker društvo v Kozjem, zlasti pa dr. Sok, ne dovoli nobenih diverzantskih vdorov v skupino, ki mora ime Kozjega in barve Jugoslavije ponesti še v širni svet, na svetovno prvenstvo.

Celjski tednik, 13. 11. 1964