Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Podčetrtku odprli novo enoto Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah (foto in video)


Prvega oktobra, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1990 razglasila za mednarodni dan starejših, je v Podčetrtku potekalo slavnostno odprtje nove enote Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. V novem domu bo v sedmih sobah našlo zavetje 13 stanovalcev, prav tako pa bo možnost koristiti dnevno varstvo. Med splošnimi zavodi je to prva tovrstna samostojna mala gospodinjska skupina v Sloveniji.

Na odprtju tega pomembnega objekta, ki so ga v Podčetrtku že več let nestrpno čakali, so bili poleg župana občine Podčetrtek Petra Misje tudi direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Majda Koren, župan občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš, direktorica JZ Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah Irena Nunčič, zaposleni v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, domači župnik Jožef Rogač ter številni ostali gostje.

Uvodoma je Franja Ubiparipović pozdravila vse prisotne in izvajalce del, ki so pripomogli k hitri in učinkoviti izvedbi enote doma upokojencev, ki se nahaja v podstrešnih prostorih Zdravstvenega doma Podčetrtek. Pred zbrane je stopila tudi direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Majda Koren in izpostavila pomen tovrstne pridobitve. Predstavila je kronološki pregled postopkov in del, ki so bili potrebni za realizacijo projekta. Tudi župan Peter Misja je izrazil navdušenje nad projektom, ki je zagotovo doana vrednost življenju v občini Podčetrtek:“V občini Podčetrtku smo poskrbeli za vse generacije. Ne le, da imamo nove vrtce, šole, ceste, pločnike, kolesarske steze, kanalizacijo in številne druge pridobitve, od danes naprej imamo tudi dom starejših, dislocirano enoto. Zelo sem vesel in hvaležen, da nam je to nekako uspelo.” Ob tej priložnosti se je zahvalil direktorici Majdi Koren za odlično sodelovanje in trud, ki ga je vložila v projekt in ostalim, ki so pripomogli k hitri realizaciji.

 

Prisotne je pozdravil tudi župan občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš in izrazil zadovoljstvo nad celotno ekipo šmarskega doma upokojencev, na čelu katerih je direktorica Majda Koren. Pohvalil je urejenost doma v Šmarju in izpostavil domačnost, ki jo ljudje v pozni življenjski dobi še kako potrebujejo. Stanovalcem enote v Podčetrtku in zaposlenim tam je zaželel uspešno in dobro delo.

Vrednost naložbe je bila s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti 477.000 evrov, medtem, s strani Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah pa še približno 180.000 evrov. V enoti doma v Podčetrtku bo sprva bivalo sedem ostarelih, prostora je za 13 ljudi. Nudili bodo tudi dnevno varstvo za največ pet ljudi. Za stanovalce bo skrbelo 6 zaposlenih.

Za kulturno-glasbeni program je poskrbel Mešani mladinski pevski zbor OŠ Podčetrtek, tik pred simbolično vselitvijo prvega stanovalca pa so zapeli še pevci domske skupine Deci. Sledil je slavnostni prerez traku in blagoslov pridobitve.

 

Pred kamero smo povabili direktorico Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah in župana občine Podčetrtek Petra Misjo. Njunima izjavama lahko prisluhnete v spodnjih video posnetkih. Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), posnetih na odprtju enote Doma upokojencev Šmarje v Podčetrtku. 

 

 

 

 

v/t/f: eH