Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ustanovna seja občinskega sveta Občine Šmarje pri Jelšah (video)


V sredo, 22. oktobra, je v spodnji dvorani šmarskega kulturnega doma potekala ustanovna seja občinskega sveta Občine Šmarje pri Jelšah. V svetu bo v novem mandatu 9 žensk, kar je največ doslej in sploh največ na našem območju, največ svetnikov, kar 6, pa ima lista novoizvoljenega župana Stanka Šketa.

V občinskem svetu so mandate dobili: Davorin Vrečko, Branka Kovačič, David Stupica, Mimica Kidrič, Anita Čebular in Bogdan Nunčič (vsi Lista Stanka Šketa); Matjaž Štruklec, Marjanca Žaberl, Janko Šket, Marinka Strašek in Gorazd Močnik (vsi SDS); Ivan Žaberl, Jožef Čakš in Franc Namurš (vsi SLS); Tea Devin in Jože Tratenšek (oba DeSUS); Maja Špes in Zdenka Orač (obe SMC) ter Irena Stepišnik Perdih (NSi).

Kakor je navada, so tudi na ustanovni seji Občine Šmarje pri Jelšah zbrani najprej prisluhnili poročilu Občinske volilne komisije o izidu volitev v svet in volitev župana.

Sledilo je imenovanje tričlanske mandatne komisijo za pregled prispelih pritožb in pripravili predlog potrditve mandatov članov sveta in poročilo mandatne komisije s potrditvijo mandatov svetnikov ter poročilo mandatne komisije in odločanje o pritožbah kandidatov za župana. Zadnja točka dnevnega reda se je nanašala na imenovanje komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. 

 

Vse točke dnevnega reda so novi svetniki soglasno sprejeli. Ob koncu seje je dolgoletni župan občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš županovanje simbolično predal novemu županu Stanku Šketu. Ob tem je izpostavil: “Verjamem, da bo ustvarjalnost tudi naprej, kot je novi župan Stanko Šket dejal, tista, ki bo temeljila na tem, kar se je dogajalo, kar smo naredili, kar smo želeli narediti in veliko je tega. Marsikaj nam tudi ni uspelo. Tako kot v čisto zasebnem življenju nikoli ne uspeš tako se tudi na nekem drugem profesionalnem ali službenem področju ne uspe vsega narediti. Z zadovoljstvom zaključujem vso mojo kariero, ki sem jo preživel kot župan in še prej tri leta kot predsednik Skupščine občine Šmarje in si v tem času nabral ogromno izkušenj in človeških spoznanj s take in drugačne plati. Vse ta stvari človeka oblikujejo, mu dajo moč dela, mu včasih tudi jemljejo moči, vendar se je vedno treba pobrati in iti dalje//…//Vse stvari sem delal z iskrenostjo in naklonjenostjo do tega, da bi ti kraji, ki so tako naši, kot nobeni drugi, bili urejeni, da bi ljudje živeli prijazno življenje, da bi se med seboj poznali, da bi si znali pomagati in sodelovati, tako v dobrem kot slabem in tako je to življenje v tem času tudi potekalo.//…//Verjamem, da bo delo tudi v prihodnje potekalo urejeno, v redu, brez kakšnih hujših bodisi konfliktov bodisi nasprotovanj, da se bomo znali pogovoriti in dogovoriti o stvareh, ki naj bi bile ali bi morale biti dobre za vse naše območje…”

Svetnice in svetnike ter ostale prisotne je nagovoril tudi novi župan Stanko Šket, ki se je uvodoma zahvalil volivcem za zaupanje in svetnikom za pogum, da so kandidirali in se na nek način izpostavili. Ob tem se je dotaknil pričakovanj in trenutnega stanja v občini: “Mislim, da se vsi zavedamo, da je s tem trenutkom pred nami čas odgovornega dela, eni pravijo, da prihajajo težki časi, a jaz sem prepričan, da, če bomo znali stopiti skupaj in to smo vsi obljubili, bomo delali za interes občine Šmarje pri Jelšah, za ljudi, ki jih zastopamo in so nam zaupali na volitvah, se nam ni kaj bati. Vsi se poznamo, vsi, ki sedimo tukaj in to se mi zdelo pomembno. Kot se mi zdi pomembno, da je prvič v tem svetu devet žensk, prvič je v tem svetu kar deset svetnikov. Slednje pa nikakor ne smemo tretirati kot ovira ampak kot priložnost. So pa seveda tudi svetniki, ki imajo za seboj že več mandatov, izkušenj, poznajo način dela. Če bomo to vse združili, bomo uspešni. Seveda pa vsi tudi poznate mene. Še vedno trdim, da gradim na obstoječem. Na temeljih, ki so bili postavljeni in sem prepričan, da vsi tisti, ki ste delovali v tej občini in tukaj vas je kar nekaj, ste zgradili temelje, na katerih je treba nadaljevati. Ne rušiti za seboj, temveč nadgrajevati…”

Člani Občinskega sveta Občine Šmarje pri Jelšah z novim županom Šketom in nekdanjim županom Čakšem
Člani Občinskega sveta Občine Šmarje pri Jelšah z novim županom Šketom in nekdanjim županom Čakšem

Po končani seji so sedaj že bivši župan Jože Čakš, svetniki in novi župan Stanko Šket skupaj nazdravili novemu mandatu. Z naslednjim dnem je Stanko Šket tudi uradno odstopil z mesta ravnatelja osnovne šole Šmarje pri Jelšah in uradno prevzel županske posle. Kot je dejal že v predvolilnem času, bo svojo funkcijo župana opravljal profesionalno, torej funkcija ravnatelja in župana v tem primeru nista združljivi. Vršilka dolžnosti ravnatelja OŠ Šmarje pri Jelšah bo po besedah župana Šketa do imenovanja novega ravnatelja postala Greta Stiplošek Pajk, dosedanja pomočnica ravnatelja.

Seveda pa bo kot direktor JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah od sedaj naprej služboval tudi nekdanji župan Jože Čakš, ki se tega dela veseli in obenem upa, da bo tudi s tega mesta deloval v dobrobit šmarske občine.

Pred kamero smo povabili novega župana Stanka Šketa in sedaj že bivšega župana Jožeta Čakša. Kaj sta nam zaupala, pa lahko slišite v spodnjih dveh video posnetkih. 

  

v/t/f: eH 

KOZJANSKO.INFO IN POLOVIČKA.SI V KINO ŠMARJE BREZPLAČNO

Na naši prenovljeni strani z ugodnimi ponudbami Polovička.si članom brezplačno (za cekine) omogočamo ogled izbranih kino predstav v Šmarju. Za vsak film ponujamo po 8 brezplačnih vstopnic!

Za naročilo brezplačnih vstopnic za filme Pot v raj (24. 10.), Moje poletje v Provansi (25. 10.), Varuhi spominov (31. 10.) kliknite tukaj: