Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Teden otroka v Rogaški Slatini obeležili s številnimi dogodki (foto)


Prvi polni teden v oktobru je rezerviran za najmlajše. Teden otroka je program, ki v Sloveniji poteka na nacionalnem nivoju preko Zveze prijateljev mladine Slovenije. Poslanica ob Tednu otroka se tudi letos navezuje na temo Otroških parlamentov Izobraževanje in poklicna orientacija, ki so si jo mladi parlamentarci sami izbrali na zasedanju nacionalnega Otroškega parlamenta 7. aprila v Državnem zboru RS. 

Otroštvo je nadvse zanimivo tudi zaradi nenehnega raziskovanja in preizkušanja lastnih sposobnosti. Otroci napredujejo, se učijo in razvijajo svoje zmožnosti, ne da bi kdorkoli ob tem pričakoval rezultate, kakor je to pri šolskem učenju. Zato so poleg vodenih prostočasnih dejavnosti izjemnega pomena tudi neformalna otroška druženja in otroške igre. Razvojne možnosti otrok v prostem času pa so danes žal v veliki meri odvisne od socialnega položaja staršev ali skrbnikov, saj so skorajda poniknile možnosti brezplačnega vključevanja otrok v interesne dejavnosti (ZPMS).

»Otroci morajo imeti svoj prosti čas, v katerem lahko raziskujejo in preizkušajo svoje sposobnosti. Na ta način tudi spoznavajo, kaj je tisto, kar jih zares veseli. Tako se kasneje lažje odločajo za vrsto izobraževanja in poklicno pot, ki ji želijo slediti. Prav tako ne smemo pozabiti na njihovo pravico do igre – ta pravica je zapisana tudi v Konvenciji o otrokovih pravicah. Odrasli moramo otrokom omogočiti prosti čas in igro. Pozivam tudi šole, da o tem razmišljajo in v čim večji meri omogočijo brezplačne obšolske dejavnosti, ki bodo dostopne vsem otrokom. Tudi ZPMS si za to prizadeva z raznimi programi in akcijami, tudi z akcijo Pomežik soncu, kjer otrokom omogočamo kakovostno preživljanje prostega časa in veliko dogodivščin v neznano,” je ob letošnjem Tednu otroka izpostavila predsednica ZPMS Darja Groznik in dodala, da je letos preko društev in zvez ZPMS brezplačno letovalo čez  2100 otrok (ZPMS).

Knjižnica Rogaška Slatina je ob Tednu otroka je pripravila pester tedenski program

V ponedeljek, 6. oktobra 2014, so si otroci v Kulturnem centru lahko pogledali gledališko predstavo Žabji kralj. Minuli četrtek so otvorili novo sezono bralne značke za najmlajše. V goste so povabili slatinskega ilustratorja Jerneja Žumra in z njim v dvorani knjižnice poustvarjali pravljico. 5. sezona mini bralne značke Ježkov nahrbtnik se je tako otvorila in otroci lahko tudi letos izbirajo med pestrim naborom knjig.

Foto: Knjižnica Rogaška Slatina, Facebook

V petek so si otroci lahko pogledali sinhronizirano risanko Hrabri avtek Plodi, vrhunec dogajanja pa je bil v soboto, ko so na ploščadi pri Kulturnem centru, v sodelovanju z Občino Rogaška Slatina, Javnim zavodom za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Rog. Sl., Javnim zavodom za turizem in kulturo, Kinom Rogaška in Mladinskim centrom, zaključili teden otroka. Otroci so zaplesali s Plesno šolo Rolly, v ustvarjalnih delavnicah so ustvarjali jesensko drevje iz naravnih materialov, v Mladinskem centru so si lahko pogledali risanko, OFS Spominčice so otrokom predstavile že skoraj pozabljene igre, niso pa pozabili tudi na postavitev tetke Jeseni. Da pridni in ustvarjalni mladi želodčki niso bili lačni, so poskrbele žene iz Društva Gaja, ki so pridno pekle palačinke, manjkal pa ni tudi pečen kostanj.

V soboto so zaključili s projektom Teden otroka. Ploščad Kulturnega centra je bila v znamenju ustvarjalnosti in igre …

Vabimo vas, da si pogledate galerijo fotografij (klik!!!)

f/t: J. C.