Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na festivalu spodbujali aktivno staranje in kakovostno življenje


V ponedeljek, 29. septembra, se je v Cankarjevem domu v Ljubljani začel Festival za tretje življenjsko obdobje, na katerem je sodelovala tudi Ljudska univerza Šentjur. Festival ni le prireditev za starejše v Sloveniji, je prostor povezovanja, izmenjave idej in ustvarjanja, posvečen je aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami.

Ljudska univerza Šentjur je sodelovala na razstavnem prostoru Andragoškega centra Slovenije, kot ena izmed ustanov, ki nudijo izobraževanje in izvajajo program univerze za tretje življenjsko obdobje. Predstavljali so program in ponudbo izobraževanj, obiskovalce festivala pa je na njihovi stojnici najbolj pritegnila gospa Ladica Drobne, ki se uči igrati citre. S svojim zgledom je prepričevala ljudi, da za učenje ni nikoli prepozno, saj se je sama šele pred par leti pogumno lotila instrumenta, ki je precej zahteven. Spremljala jo je mentorica Jasmina Levičar, ki pa je na Festivalu sodelovala kot ambasadorka učenja. V času njihovega sodelovanja se je ob stojnici ustavil tudi predsednik države g. Borut Pahor, ki se je udeležil slavnostnega odprtja festivala.

Prvi dan je potekal še 6. Večer pesmi in plesa, razprava o varovanju kakovosti življenja in podpore ter pomoči starejšim, o medgeneracijskih odnosih v družini, hkrati pa so na več odrih potekali številni plesni, pevski, folklorni nastopi in druge vsebine izobraževalnega, kulturnega in strokovnega programa. Na festivalu lahko vsakdo najde zase zanimive vsebine in načine, da izrazi svoje mnenje, najde nove poti k izboljšanju življenja starejše generacije in tudi druge usmeri na to pot, starejšim pomeni praznik ustvarjalnosti, veselega razpoloženja in druženja. V okviru strokovnega programa so prvi dan festivala potekale predstavitve raziskav staranja v Sloveniji ter okrogle mize o dolgotrajni oskrbi starejših in inovativnih pristopih v oskrbi.

A.P.