Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Komu mar družine!


Kandidatka za županjo občine Šmarje pri Jelšah Irena Stepišnik Perdih in kandidati NSi za občinski svet na prvo mesto svojega programa za naslednje mandatno obdobje postavljajo skrb za družine. Zakaj? Zavedajo se, da je družina temeljna celica družbe. V njej se zagotavljajo nujno potrebni socialni in materialni pogoji za življenje. V družini se tkejo prvi odnosi, ki nas oblikujejo za vse življenje.Tu se naučimo sodelovanja, poslušanja in spoštovanja drugega. Le okolje, kjer se človek počuti varnega in želenega, lahko postavi trdne temelje za srečo v življenju.

Udeleženka sredine okrogle mize ga. Iva Dimic, ki je članica Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide v državnem zboru RS ter predsednica Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je povedala, da NSi deluje za družinam prijaznejšo Slovenijo in tudi s tega vidika ocenjuje vse osnutke zakonov. Že vrsto let si prizadevajo, da bi država izoblikovala svojo družinsko politiko, ki bi jo podpirala tudi vsa ostala zakonodaja.

Igralec Gregor Čušin je z udeleženci delil svoje izkušnje in razmišljanja o družini prijaznih pogojih v družbi. Teh je verjetno skoraj toliko kot je družin, je pa izpostavil zmešnjavo s predpisi in nevednost glede obstoječih pravic, ki jih ne poznajo niti pristojne službe.

Zanimiva je bila tudi izkušnja g. Mikoliča, župana Občine Rogatec, ki je bil deležen kritik, ko je izpostavil podatek, da občina daje več proračunskega denarja za zapuščene živali, kot pa prispeva ob rojstvu otrok.

 

Dogajanje na sredini okrogli mizi v Muzeju baroka v Šmarju pri Jelšah je pokazalo, da je bila izbira teme prava. Izkazalo se je, da so takšna srečanja z izmenjavo izkušenj in mnenj še kako potrebna za uspešno reševanje problemov v vseh starostnih skupinah, ki jih povezuje pojem družine. In družinam v najširšem pomenu besede bo v bodoče potrebno nameniti bistveno več pozornosti, če hočemo, da se bodo demografski trendi v naši občini obrnili navzgor.

Kandidatka za županjo Irena Stepišnik Perdih: »Bila sem opozorjena, da nimam pravih podatkov in da demografska slika občine ni slaba. Ker se med ljudmi in v komentarjih pojavlja zmeda glede stanja in potrebne pozornosti tej problematiki, ki bi jo izboljšali z ukrepi za družini prijazno občino, sem pripravila nekaj primerjav najnovejših podatkov, ki jih je možno preveriti na Statističnem uradu RS.

Iz grafov je očitno, da nam število aktivnega prebivalstva pada od leta 2011 in temu je z zamikom sledilo padanje števila otrok. Narašča nam še vedno število starostnikov, kar prinese stagnacijo skupnega števila prebivalcev občine od leta 2012, v letošnjem letu pa izrazit padec. Tudi demografska slika, ki jo nazorno pokažejo spodnji grafi je bila razlog, da smo v našem programu postavili družino na 1. mesto.«

Podatki so polletni in od leta 2010 do julija 2014:

Komur je torej mar za družine, naj se udeleži volitev in da svoj glas ljudem, ki so se zavezali, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bo Občina Šmarje pri Jelšah bolj družini prijazna občina. Za županjo obkrožite številko 4 za občinski svet pa številko 8! 

*promocijska novica